CHP’li Özel: Sağlık Bakanlığı koronavirüste kritik verileri gizliyor

Yayın tarihi: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 12:56 pm - Güncelleme: 19 Ağustos 2020 Çarşamba 12:56 pm

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında bir türlü istenilen seviyeye gelinemediğine işaret ederken bir Bilim Kurulu üyesinin virüsün artık kontrolsüz şekilde yayılmaya başladığına yönelik açıklamalarına dikkati çekti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında bir türlü istenilen seviyeye gelinemediğine işaret ederken

bir Bilim Kurulu üyesinin virüsün artık kontrolsüz şekilde yayılmaya başladığına yönelik açıklamalarına dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı’nın Türk Toraks Derneği’nin koronavirüsle ilgili bilimsel araştırma başvurusunu reddettiğini anımsatan Özel, “Sağlık Bakanı, Mayıs ayında verdiğim ve anayasal olarak 15 gün içinde yanıtlanması gereken soru önergesine, aradan geçen 3 aya rağmen yanıt vermemiştir. Bazı verileri gizleyerek, şeffaflıktan uzak davranarak, rakamlara da yansıyan bu vahim tablonun iyileşmesi ve koronavirüsle mücadelenin istenen noktaya gelmesi beklenemez” ifadesini kullandı.

CHP’li Özel, yaptığı açıklamada, mayıs ayı içinde koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi sunduğunu ve mücadeleye ilişkin bazı verileri talep ettiğini anımsattı.

Özel, “Sağlık Bakanı, Mayıs ayında verdiğim ve anayasal olarak 15 gün içinde yanıtlanması gereken soru önergesine, aradan geçen 3 aya rağmen yanıt vermemiştir. Mücadeleye yönelik bazı verilerin kamuoyunca bilinmesinin zorunlu olduğu ortadadır. Bu verilerin paylaşılmasının, vatandaşlarımızın alacağı tedbirleri de artıracağını düşünmekteyiz. Ancak ısrarla Sağlık Bakanlığı vakalara ilişkin il, yaş grubu, meslek dağılımı gibi kritik verileri gizlemektedir. Oysa, virüsle bilimsel mücadele için vaka sayıların, il bazlı hatta gelinen noktada hastane bazlı açıklanması gerektiği görülmektedir. Yine yurtdışı uçuşların yeniden başlamasının vaka sayılarının artmasına etkisi konusunda bir açıklama yapılmamaktadır” ifadesini kullandı.

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARININ RİSKLERİ EN AZA İNDİRİLMELİ’

Özel, bir Bilim Kurulu üyesinin virüsün kontrolsüz şekilde yayılmaya başladığı ve bazı verilerin kendisinde olmadığına yönelik açıklamaları ile Türk Toraks Derneği üyelerince bir tıp dergisine yazılan makalede, “Sağlık Bakanlığı’nın verileri paylaşma konusunda şeffaf davranmaması ve bilimsel araştırmaların gerekçesiz reddedilmesi” eleştirilerinin yapıldığının altını çizdi.

Özel, “Bir başka sorun da yaşadıkları yoğunluklar ve haksızlıklar nedeniyle sağlık çalışanlarının emekliliklerini istedikleri ya da görevi bıraktıkları yönünden ülkenin farklı yerlerinden yansıyan bilgilerdir. Bu konuda tatmin edici bir açıklama yapılmamış olup, sağlık çalışanlarının motivasyonlarını artıracak, onların yaşadığı riski en aza indirecek önlemlerin alınması için Sağlık Bakanlığı bir an önce adım atmalıdır” dedi.

Özel, “Bazı verileri gizleyerek, şeffaflıktan uzak davranarak, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarını ve dernekleri dışlayarak, rakamlara da yansıyan bu vahim tablonun iyileşmesi ve koronavirüsle mücadelenin istenen noktaya gelmesi beklenemez. Aktif hasta sayısının 13 bine yaklaştığı ve giderek arttığı bir ortamda, ekonomik gerekçelerle risk altında çalışmaya devam eden meslek grupları için önlem almayarak ve yalnızca vatandaşlara ‘maske takın’ çağrıları yaparak tüm sorumluluğu vatandaşların üzerine atarak kolaycılığa kaçmaktır. Bu yöntemle bu tablonun iyileşmesi mümkün değildir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı vakit kaybetmeksizin durumun ciddiyetine uygun önlemler almak zorundadır” çağrısında bulundu.