CHP’li Özel: Bu kadar ucuza vatandaşlık satan başka ülke yok

Yayın tarihi: 12 Aralık 2020 Cumartesi 6:15 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2020 Pazar 9:03 am

CHP’li Özel yaptığı açıklamada, AKP’nin üç senedir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını 250 bin USD’ye sattığını ve bunun kadar ucuza vatandaşlık satan başka bir ülke olmadığını belirtti.

Türkiye’den gayrimenkul satın alan 7 bin 312 yabancı uyruklunun Türk vatandaşlığına geçirildiği ortaya çıktı. 250 bin dolarlık konut satın alarak vatandaşlık kazananlar arasında Dominika, Komorlar Birliği, Vanuatu, Saint Kitts ve Nevis, Cibuti vatandaşlarının yanı sıra vatansızlar da bulunuyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu uygulamanın kendilerini milliyetçi olarak niteleyen Cumhur İttifakı’nın iktidarında gerçekleşiyor olması onur kırıcıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını parayla satan bir ittifak artık ‘milliyetçi’ olma vasfını yitirmiştir. Vatandaşlığını bu kadar ucuza satan başka bir ülke yeryüzünde yoktur” dedi.

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği’nde 19 Eylül 2018 tarihinde yapılan değişiklikle, 250 bin dolar tutarında taşınmazı satın alan yabancılara Türk vatandaşlığı verildi. Ocak 2017-Eylül 2018 arasında ise bu rakam 1 milyon dolardı. O tarihlerde 1 Milyon dolar tutarında taşınmaz satın alanlar, vatandaşlık hakkı kazandı.

“PARAYLA VATANDAŞLIK HAKKI KAZANILMASI ONUR KIRICI”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, resmi verilere göre 18 Eylül 2018’e kadar 70 yabancının bu düzenlemeden yararlandığını, dörtte bir oranında yapılan indirimin ardından son iki yılda 7 bin 242 yabancının 250 bin dolar vererek Türk vatandaşlığına hak kazandığını duyurdu.