CHP’li Özel: Kapıyı 14,5 milyonun yüzüne kapattınız

Yayın tarihi: 3 Aralık 2021 Cuma 8:56 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2021 Cumartesi 12:36 am

Uğur Dündar’ın sunduğu TELE 1’de yayınlanan Demokrasi Arenası’nda TÜİK’in gerçeği yansıtmayan verileri değerlendirildi. Ekonomist Emin Çapa, enflasyonun haziran ayına kadar düşmeyeceğini söyledi.

TELE 1’de Uğur Dündar’ın sunumuyla başlayan Demokrasi Arenası’nın konukları Ekonomist Emin Çapa, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve gazeteci Metin Uca oldu.

Özgür Özel, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜİK’e ziyaret gerçekleştirmek isteyen ve içeriye alınmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14,5 milyon vatandaşı temsil ettiğini vurguladı. Özel, “Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir yere sokmuyorsanız ona oy veren 14,5 milyonun yüzüne demir kapı kapatıyorsunuz demektir” ifadelerini kullandı. Özel konuya ilişkin şunları söyledi:

“GENEL BAŞKANIMIZ KAPIDA KALMIŞ DEĞİL”

“Bir ara Merkez Bankası bağımsız olmasa siz oraya gidebilir miydiniz? diyerek övünüyorlardı. TÜİK’ten benzer bir randevu istendi. Merkez Bankası aslında bankalarla çalışır, vatandaşla muhatap olmaz. Ana muhalefet lideri Türkiye’de protokolün üçüncü ismidir. Hem kendisi milletvekili sıfatıyla denetim yapmaktadır, hem partisi yapmaktadır. Hem de Anayasa’ya uygunluk konusunda AYM’ye başvuracak üç merciiden biridir. Bugünkü kanunlara Cumhurbaşkanı’nın anayasaya uygunluk denetimi yaptıracağını kimse düşünemez. İkincisi en çok sandalyesi olan birinci gruptur. AKP’nin denetim çabası bugüne kadar hiç olmadı. Ana muhalefet partisi kanunları denetim talep edebilecek tek merciidir. Bu merci TÜİK’e enflasyonu sorduğunda kapılar kapandı ve genel başkanımız içeriye alınmadı. Genel Başkanımız bir randevu verilmediğin biliyordu. Kapıda kalmış değil. O kapı milletin yüzüne kapanmıştır. O kapıyı teşhir etmeye gitti. Orada kapalı tutulan kapı, saray rejiminin korku duvarıdır. Ana muhalefet partisi liderinin 14,5 milyon oy almış, yapılacak ilk seçimde ülkeyi yönetecek olan karşısına kapanan kapılar saray rejiminin milletin yüzüne kapıyı kapatmasıdır. Kemal Kılıçdaroğlu’nu bir yere sokmuyorsanız ona oy veren 14,5 milyonun yüzüne demir kapı kapatıyorsunuz demektir.”

“İNSANLAR DÜNYANIN EN PAHALI TIRAŞINI OLDU”

İlk durağı Mersin olan CHP mitinglerinin devamının geleceğini söyleyen Özgür Özel, dolardaki artışa tıraş olan yurttaşların mağduriyetini örnek verdi. Özel, “00 dolar avru bozdurup fişini getirene tıraş bedava dedi. Bu lafı söylediklerinde dolar 6 liraydı. Birçok vatandaş gidip 100 dolar bozdurdu. Bunlar Erdoğan ve Bahçeli’ye inanan vatandaşlar. Berber kardeşimin mağduriyeti bedava tıraş yapmış olması. Tıraş olanın mağduriyeti 700 lira. Dünyanın en pahalı sakal tıraşını oldu adam. ” dedi.

“DARBE BAŞARILI OLSAYDI…”

Birleşik Arap Emirlikleri ile kurulan ilişkilere ilişkin konuşan Özel, “BAE için ‘darbenin finansörü’ dediler. Yenişafak gazetesi bunu 23 Ekim 2020’de ‘Şerefsiz bunlar’ başlığıyla manşetine taşıdı. Bu ülkeden selam almamak gerekiyorken, halılar seriliyor. Darbe başarılı olsaydı Fethullah Gülen, Humeyni gibi Esenboğa’ya inip saraya yerleşecekti. İlk ziyaretine de bu Arap Emiri gelecekti. Bu Emir’i Türkiye’ye kabul ettiren nedir? ‘Bizi dolarla terbiye edemezler’ diyenin dolarla terbiye edilmiş halidir. HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN gibi kuruluşların BAE’nin bu kuruluşların bir miktarına anlaşmalardan sonra sahip olacakları söyleniyor. Tank Palet’i Erdoğan nasıl Katarlılara verdiyse bu da iddialara göre öyle olacak.” ifadelerini kullandı.

“SOYLU HERKESİ TEHDİT ETTİ”

Firari Sezgin Baran Korkmaz ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasındaki ilişkilere değinen Özel, “Adalet Bakanı ve Süleyman Soylu sürekli kavgalıdır. Süleyman Soylu tutanak altında şunu iddia ediyor: “Tepeden tırnağa büyük bir koordineyle Sezgin Baran Korkmaz’ın yurt dışına çıkış yasağını biz kaldırdık. Sonra ben ona kaç dedim” diyor. Soylu, ‘SBK olayında beni korumazsanız’ diyerek herkesi tehdit ediyor.” dedi.

 

“ENFLASYON HAZİRANA KADAR DÜŞMEYECEK”

Ekonomist Emin Çapa, enflasyon verilerini düşük açıklayan TÜİK’i eleştirdi. Çapa, haziran ayına kadar enflasyonun düşmeyeceğini vurguladı. 14 seviyesine çıkan doların etkilerini henüz görmediğimizi söyleyen Çapa, “Şu an hayat pahalılığı var diyorsanız yanılıyorsunuz. Daha doların 9,80 seviyesine gelmiş olması fiyatlara yeni yansıyor. Doların 14 TL’yi görmesinin etkisini daha sonra göreceğiz. Enflasyonun önümüzdeki dönemde durduğunu, düştüğünü, aynı kaldığını söylerlerse bilin ki size yalan söylüyorlar. Hazirana kadar enflasyonun durması, düşmesi imkansız. Eğer hazirana kadar enflasyon 30’un altında görülürse hiç düşünmenize gerek yok. ‘Yalan’ deyin.” ifadelerini kullandı.

“MERKEZ BANKASI BENİM HESABIMA GÖRE 128 MİLYAR DOLARI 6.30’DAN SATMIŞ”

Çapa, Merkez Bankası’nın rezervi hakkında ise şöyle konuştu:

“Gökten Merkez Bankası’na 36 milyar dolar yağarsa Merkez Bankası’nın net rezervi 0 dolar olacak. Bugün cebinizde 1 dolar varsa FETÖ’cü olursunuz, haberiniz olsun. 1 dolarınız varsa Merkez Bankası’ndan daha fazla rezervim var diyebilirsiniz. Borç o, borcu rezerv zannetmeyin. Merkez Bankamız 128 milyar doları sattı. 128 milyar dolar size küçük bir para gibi gelebilir. 128 milyar doları Merkez Bankası sattığını bize söyledi mi? Hayır. Onu iktisatçılar Merkez Bankası bilançosundan çıkardı.

Eski Başkan Süreyya Serdengeçti, 140 milyar dolar olduğunu söylüyor. Benim hesabım 132 milyar dolardı. Ama genel fikir 128 milyar dolar üzerinden. Ben oturdum 4 günümü harcadım, Merkez Bankamız bunu kaçtan satmış olabilir diye bilançodan çıkardım. 6.30 ortalamadan satmış. 2019-2020 sonuna kadar sürdü bu.

Dolar şu anda 13 küsür. Merkez Bankamız eskiden şöyle derdi; ben şu tarihte, şu kadar dolar, şu kadar cent sattım. Girin Merkez Bankası sitesine AKP dönemi dahil ne kadar dolar, cent sattığını bile görebilirsiniz. 128 milyar doların kaydı yok. Bu paralar kamu bankaları aracılığıyla arka kapıdan satıldı. Ama kime ve kaçtan sattınız? Benim hesabıma göre 6.30

Ülke uçurumun kenarında değil. Türkiye uçurumdan düştü. Şu anda yönetim olarak dünyadaki en korkunç yönetim sanırım Afganistan’dır. Afgan Afganisi TL karşısında yüzde 32 değer kazandı. Bizimki de sussa daha iyi olacak. Merkez Bankası olmayan dövizleri satıyor. Dolar değer kazanmıyor, TL düşüyor. Dolar değer kazansa Afgani karşısında da değer kazanır”

METİN UCA: TÜRK LİRASI, TÜRK LİRASI’NA KARŞI DEĞER KAZANDI

Gazeteci Metin Uca, benzin zamlarını hatırlatarak “Dünyanın en pahalı benzinini alıp ses  çıkarmayan başka halk var mı?” dedi. Uca, 50 kuruşun maliyetinin kendi değerinden pahalı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Türk Lirası, Türk Lirası’na karşı değer kazandı. 50 kuruşun üretimi için 86 kuruş harcama yapıyoruz. Kedi mamasına son iki haftada yüzde 30 zam geldi. Dünyanın en pahalı benzinini alıp ses çıkarmayan başka halk var mı? Benzin kuyruklarının nedenini ise AKP’li bakan araba yoğunluğu olarak açıkladı.”

Uca’nın Çapa’ya huni hediye etmesi tüm salonu kahkahaya boğdu.