CHP’den Sedat Peker iddialarına soruşturma tepkisi! ‘Devlet sağırı oynuyor’

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2022 Salı 6:15 pm - Güncelleme: 30 Ağustos 2022 Salı 6:15 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Sedat Peker’in rüşvet ve yolsuzluk iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Söz konusu iddialarla ilgili soruşturma başlatılmamasını eleştiren Kuşoğlu, “Aradan yıllar geçse de daha sonra bunlarla ilgili soruşturmalar yapılır. Kimin suçu varsa, kim suçluysa onlarla ilgili gereken işlem de yapılacaktır.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, suç örgütü lideri Sedat Peker’in Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) yönelik rüşvet ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Kuşoğlu, Peker’in açıklamalarına ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmaması nedeniyle kamu kurumlarını eleştirdi.

“DEVLET KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPAMAZ HALDE”

Kamu kurumlarının liyakatli olması gerektiğini söyleyen Kuşoğlu, “Bunlar Türkiye’de devletin liyakat esasına göre çalışmadığını gösteriyor. Devletin daha doğrusu çalışmadığını gösteriyor. Devlet kurumları görevlerini yapmaz, yapamaz haldeler. Hem bu kurumlarda çalışan kadrolar liyakatsiz; sadece sadakat ile hizmet eden kadrolar bunlar hem de yolsuzluklara bulaşmış, hukuk dışı kadrolar maalesef bunlar.” dedi.

“BAKANLIKLARIN TEFTİŞ HEYETLERİNİN BU KONUYU İNCELEMESİ LAZIMDI”

CHP’nin konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Kuşoğlu, “Biz suç duyurusunda bulunduk ama bundan önce idari soruşturmaların açılması lazımdı. Hem SPK içerisinde hem de ilgili bakanlık olarak, mesela Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da Cumhurbaşkanlığı tarafından, Devlet Denetleme Kurulu gibi, eskiden Yüksek Denetleme Kurulu vardı. Bakanlıkların kendi teftiş heyetlerinin bu konuyu incelemesi lazımdı.” diye konuştu.

Sedat Peker’in SPK iddiaları muhalefeti harekete geçirdi! Peş peşe suç duyurusu

“HİÇBİR ŞEY DUYMAMASI ANORMAL BİR ŞEY”

Kuşoğlu, açıklamasının devamında “Bir devlet sistemi içerisinde yapılması gereken bu. Önce bir idari soruşturma yapılması, ondan sonra idari soruşturma sonuçlarının yargıya intikal ettirilmesi gerekirdi. Türkiye’de ne yazık ki bunlar yok artık. Biz yolsuzluklara karşı reflekslerimizi yitirdik. Medya da neredeyse önemli ölçüde yitirdi. Kontrol altında tutuluyor. Dolayısıyla yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak da medyanın da bir refleksi yok. Sosyal medya var Allah’tan. Birçok konu buraya yansıyor. Buna rağmen hiçbir işlem yapılmıyor. Şimdiye kadar devletin, devlet kurumlarının sağır olması, Cumhurbaşkanlığı’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, SPK’nın şimdiye kadar bu konuda sağır olması, hiçbir şey duymaması anormal bir şey. Devlet, hemen bu konuda şimdiye kadar gereğini yapmış olmalıydı. Ama ne bir açıklama yapıldı ne bir soruşturma izni verildi.” dedi.

İddiaların odağındaki Mine Tozlu Sineren, Sedat Peker’i doğruladı

“BÜYÜK YOLSUZLUKLAR, HIRSIZLIKLAR VAR”

Siyasi partiler olarak konuyu kendilerinin yargıya taşıyarak suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Kuşoğlu; “Muhtemelen bizim Cumhuriyet savcılıklarına yaptığımız suç duyuruları, taraf olmadığımız, zarar görmediğimiz gerekçesiyle reddedilecek. Ancak bu milletin kafasında bunlar yer etmeli. Büyük yolsuzluklar, hırsızlıklar var. Bunlar ilk değil, son da olmayacak. Ama bir kurumda, SPK gibi çok önemli bir yerde, böyle bir organizasyon içerisinde bu kadar rüşvet yenmesi, bunun şimdiye kadar ayyuka çıkmaması, soruşturma konusu yapılmamasında bir anormallik var. Devlet de refleksini yitirmiş, görevini yapmamış demek ki. Böyle bir anormallik var” ifadelerini kullandı.

Sedat Peker iddialarının odağındaydı! AKP’li Taşkesenlioğlu sessizliğini bozdu

“KİM SUÇLUYSA ONLARLA İLGİLİ GEREKEN İŞLEM YAPILACAKTIR”

Devletin devamlılığının “esas” olduğunu vurgulayan Kuşoğlu, “Aradan yıllar geçse de daha sonra bunlarla ilgili soruşturmalar yapılır. Kimin suçu varsa, kim suçluysa onlarla ilgili gereken işlem de yapılacaktır. Hiç kimsenin bundan şüphesi olmasın” diye konuştu.

Peker iddialarının odağındaki SPK’nın denetim raporunda yalnızca bir bulguya rastlandı

“HUKUK DIŞI KADROLAR”

Kuşoğlu, şöyle devam etti: “Bunlar Türkiye’de devletin liyakat esasına göre çalışmadığını gösteriyor. Devletin daha doğrusu çalışmadığını gösteriyor. Devlet kurumları görevlerini yapmaz, yapamaz haldeler. Hem bu kurumlarda çalışan kadrolar liyakatsiz; sadece sadakat ile hizmet eden kadrolar bunlar hem de yolsuzluklara bulaşmış, hukuk dışı kadrolar maalesef bunlar. Halbuki bizim devlet geleneğimiz içerisinde çok çok önemliydi. Müfettişler doğrudan devreye girerdi, resen de girerdi. Bugün Maliye Bakanlığı’ndaki kurullar, Devlet Planlama Teşkilatı gibi lağvedildi. Onun için görevlerini yapmayan, yolsuzluklara karşı duyarlılığı olmayan bir devlet mekanizması var maalesef. Görev yapılamıyor. Ne idari ne yargı soruşturması yapılabiliyor. Halbuki bunlar bir ülkede adaletin olmaması, yolsuzlukların, yolsuzluk dedikodularının, iddialarının, ki iddialar çok sağlam delillerle de videolarla görüntülerle belgelerle destekleniyor. Devletin bu konularda sağır olması, sağırı oynaması maalesef çok kötü bir durumda olduğumuzu, devletin çok kötü yönetildiğini gösteriyor ya da yönetilmediğini gösteriyor.”

AKP’li Taşkesenlioğlu Mine Tozlu Sineren ile görüştüğünü kabul etti

“DEVLET SAĞIRI OYNUYOR”

Yolsuzluğun dünyanın her yerinde olduğunu belirten Kuşoğlu, “Gelişmiş ülkelerde de var. Yalnız sistem buna müsaade etmez. Mümkün olduğunca önünü keser. Mümkün olduğunca adalet mekanizması sayesinde sistem içerisindeki çeşitli barajlar sayesinde bunun önüne geçilir. Bu konuyla ilgili SPK’nın kendi içinde bir denetimi var, denetim yapması lazım. İlgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetim yapabilmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı’nın ayrıca bir denetim yapabilmesi lazım. Bunlar mümkün. Sistemde var. Ondan sonra yargı denetiminin yapılabilir olması lazım. Bunların hiçbirisi şu anda yapılmadı, yapılmıyor. Devlet tümüyle yargıdan idareye kadar sağırı oynuyor. Bu sistemin olmadığını gösteriyor. Devlet sistemimiz de bir taraftan çöküyor. Bu Türkiye’ye yapılan en büyük kötülüktür. Devleti yok ediyorlar. Devleti yok etmek bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. Ondan sonrası yok” dedi.