CHP’li Kuşoğlu: İmamoğlu’na çözüm bulmamız gerekiyor

Yayın tarihi: 21 Haziran 2023 Çarşamba 6:36 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2023 Çarşamba 7:51 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel’e ilişkin değerlendirmelerinin ‘uyarı’ değil, ‘hatırlatma’ olduğunu belirtti. İmamoğlu’nun siyasi yasak durumunu da değerlendiren Kuşoğlu ‘çözümün birlikte bulunacağını’ söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları sonrası ‘değişim’ seslerinin yükseldiği CHP’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Grup Başkanı Özgür Özel’e ilişkin değerlendirmeleri çok konuşulan CHP’de Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu’ndan yeni açıklama geldi.

Kuşoğlu, İmamoğlu’nun olası genel başkanlık ve tekrar İBB adaylığı için ise şunları dedi: “Ekrem Bey’in Türkiye için çok önemli bir figür olduğunu, önemli bir siyasetçi olduğunu Türkiye’nin yarınlarıyla ilgili olarak da önemli bir isim olduğunu düşünüyoruz. Her halükârda aday olmasını çok arzu ederiz. Hatta genel başkan olmasını da çok arzu ederiz. Ama mahkeme kararını, iktidarın İstanbul’a yönelik, partimize yönelik yaptıklarını da ihmal etmeden bu realiteyi gerçekleştirmemiz lazım.”

‘GENEL BAŞKANA DA BİR FIRSAT VERİLMELİ’

Diken’den Altan Sancar’a konuşan Kuşoğlu’nun bazı sorulara yanıtları şöyle:

*BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a verdiğiniz demeç çok konuşuldu, konuşulmaya da devam ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir kez daha aday gösterileceğini dile getirdiniz. Bu konuşulmuş ve kesinleşmiş bir karar mı?

Bu görüş hem kişisel görüşüm hem de makam olarak görüşümüzdür. Bu konuşulmuş bir konu değil. 14 Mayıs seçimlerinin tamamlayıcısı olacak ve hemen arkasından yapılacak olan yerel seçimler var. Bu yerel seçimlerin kaybedeni ve kazananı 14 Mayıs seçimleriyle ilgili kesin bir belirlemeyi de tamamlamış olacak. Yerel seçimleri kazanan taraf biz olursak, 14 Mayıs seçimlerini kazanan Erdoğan’ı sakatlamış olacağız.

Çünkü 14 Mayıs seçimlerinden Türkiye yüzde 50’ye yüzde 50 bir sonuçla çıktı. Biz bu seçimleri kazanırsak rahat hareket edemeyecek, ama yerel seçimleri kaybedersek çok daha rahat hareket edebilecek, önü boşalacak. Antidemokratik yönetim şeklinin iyice önü açılmış olacak. Onun için de bu seçimlerin önemli olduğunu kurultay yaparak herkesin partinin, partilinin, delegenin iradesine bu konuyu bırakarak gitmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu arada genel başkana da bir fırsat verilmesi gerekir.

*Bu sözlerinizin arkasındasınız yani…

Tabii tabii.

*Yani siz yerel seçimleri, genel seçimlerin bir rövanşı olarak görüyorsunuz diyebilir miyiz?

Rövanş değil de tamamlayıcısı diyelim. Tamamlayıcısı olan çok önemli bir seçim olacak.

‘KILIÇDAROĞLU’NU ADAY GÖSTERECEĞİMİZİ SÖYLEMEK HAKKIMIZ’

*Kemal Kılıçdaroğlu ‘Ben aday olmam, delegenin takdiri’ demişti.

Tabii Kemal bey “Ben aday olmam” diyor, “Biz aday gösteririz” diyorum. Partililer olarak tabii… Biz de “Bir grup partili de onu aday gösterecektir” diyoruz. Bu da hakkımızdır herhalde.

‘TARTIŞMALARIN FELSEFİ DÜZEYDE DEVAM ETMESİNİ DİLİYORUZ’

*CHP’nin bundan sonraki paradigması üzerine tartışmalar var mı?

Tartışmaların, ideolojik düzeyde, zihniyet düzeyinde, felsefi düzeyde devam etmesini diliyoruz. Ama şu ana kadar bu kişisel düzeyde devam etti. Yani “O gitsin bu gelsin” ya da “Şu iyidir, bu kötüdür” şeklinde oldu. Bir düşünce düzeyinde devam etmesini, bu değişimi diliyoruz biz. Onun için de yerel seçimler nedeniyle yeterli süreye sahip olmadığını söylüyoruz.

Değişimi zihniyet düzeyinde yerel seçimler sonrası yapabiliriz. O vakit söz konusu olacak. Onun için vakit olacak ama şimdi önümüzde bir yerel seçim var. Adayları şimdiden belirlememiz gerekiyor. Kurultay yapmamız şart. Siyasi partiler kanununa göre bunu tamamlamamız gerekiyor. Dolayısıyla da fikir bazındaki değişimden çok bu seçimlere hazırlanmamız gerekiyor.

‘OLAĞANÜSTÜ KURULTAY GENEL BAŞKANIN TALEBİNE BAĞLI’

*Kurultay yerel seçimlerden önce olacak yani…

Evet, kurultay yerel seçimlerden önce olacak.

*Peki yerel seçimlerin ardından olağanüstü kurultay olabilir mi?

O seçim sonrasına ve genel başkanın talebine bağlı. Tabii ki delegenin talebine bağlı olarak o günün koşullarına göre o da gerçekleşebilir.

‘DEMOKLES’İN KILICI GİBİ BEKLİYOR’

*Ekrem İmamoğlu için siyasi yasak konusuna değinirken ‘sıkıntı’ ifadesini kullandınız. Ne demek istediniz?

Şu anda bizim bunu görmezlikten gelmemiz mümkün değil. İstanbul il başkanımız Canan Kaftancıoğlu çok önemli bir siyasi aktörümüz. Biliyorsunuz şu anda cezalı, ama il başkanlığını fiilen yine de yürütüyor. Ancak belli bir yere kadar yürütebilir. Onun haricinde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanımızla ilgili olarak saçma sapan bir dava var. Bir karar alınmış vaziyette, o da kesinleşirse İstanbul tümüyle felç olacak. Yani İstanbul’a yönelik bir Erdoğan hedefi var. Bunu görmezlikten gelemeyiz, bunu belirtmek istedim. İstanbul çok önemli görülüyor.

Türkiye’nin teslim alınabilmesi için İstanbul’u çok önemsiyorlar. Bizim de bunu görmemiz lazım. İl başkanımız cezalı vaziyette, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanımıza bir mahkeme kararı çıkarılmış vaziyette. Kararın kesinleşmesi Demokles’in kılıcı gibi bekliyor. Bunları görmezlikten gelemeyiz. Bunun hatırlatmasını yaptım sadece. Bizim buna bir çözüm bulmamız gerekiyor.

‘EKREM BEY’İN GENEL BAŞKAN OLMASINI DA ÇOK ARZU EDERİZ AMA…’

*Ekrem İmamoğlu’nun İBB’ye aday gösterilmeme ihtimalinin olabilir mi?

Buna hep beraber karar vereceğiz. Kendisi de karar verecek, parti olarak karar vereceğiz.
Ama biz Ekrem beyin Türkiye için çok önemli bir figür olduğunu, önemli bir siyasetçi olduğunu, Türkiye’nin yarınlarıyla ilgili olarak da önemli bir isim olduğunu düşünüyoruz. Her halükârda Ekrem beyin aday olmasını çok arzu ederiz. Hatta genel başkan olmasını da çok arzu ederiz. Ama biraz önce söylediğimiz mahkeme kararını, iktidarın İstanbul’a yönelik, partimize yönelik yaptıklarını da ihmal etmeden bu realiteyi görmemiz lazım. Buna birlikte karar vermemiz lazım. Mahkeme sürecinin bitmesini beklemeden bir çözüm bulmamız lazım. Aktif bir çözüm aramamız lazım.

*Yani Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu görüşecek mi?

Bir parti genel başkanıyla belediye başkanı, belediye başkanları, il başkanları arasında her zaman görüşme olur.

‘ÇOK YÜKSEK EGOYLA TEPKİ VERİLDİ’

*İmamoğlu’yla birlikte Özgür Özel’e de ‘Dikkatli olunmalı’ minvalinde sözleriniz olmuştu…

Özgür bey de Ekrem bey de bizim çok değerli siyasilerimiz. Onlar bir bakıma bizim geleceğimiz. Bu kadar kıymetli arkadaşlarımızın partide önemli görevler işgal ederken daha dikkatli olmaları konusunda hatırlatmada bulundum. Uyarı da değil, hatırlatmada bulundum. Çünkü partinin kurumsal kimliği her şeyden önemlidir. Partinin kurumsal kimliğini de genel başkan temsil eder. Bu konuda herkesin hassasiyet göstermesi gerekir.

Eski genel başkanlarımızın da beni bu konuda desteklemelerini dilerdim. Çünkü yanlış bir iş yapmadım. Partide ben şu anda genel başkan yardımcısıyım. Böyle bir hatırlatmada bulunmam doğaldır. Partinin kurumsal kimliğine, genel başkanımızın, eski genel başkan genel başkanlarımızın, il başkanlarımızın her düzeyde parti üyesinin sahip çıkması lazım.

Hepimizden önemli olan partinin kurumsal kimliğidir. CHP yüz yıllık bir partidir, bunu hiçbirimizin unutmaması lazım. Ben de bu hatırlatmayı yaptım. Bu hatırlatmaya karşı çok egoistçe, çok yüksek bir egoyla tepki verildi. Çok üzüntüyle karşıladım bunu. Bu hatırlatmayı bu kadar yüksek egoyla karşılamak beni üzdü doğrusu.

*Bu egoyu gösterenlerin kimler olduğunu düşünüyorsunuz?

Yani partide belli yerleri işgal eden arkadaşlarımız da oldu. Ekrem bey ve Özgür bey değil, ama o çevreden arkadaşlar anormal tepkiler verdiler adımı söyleyerek. Bunlar aslında parti suçu işleyen arkadaşlardır.

*Bir disiplin süreci olur mu?

Bu aşamada bunlara girmememiz gerekir diye düşünüyorum.

ROPÖRTAJIN TAMAMI