CHP’li Karaca: Ülkemizin hak ve özgürlükler karnesi hak etmediğimiz bir utanç tablosudur

Yayın tarihi: 10 Aralık 2020 Perşembe 2:14 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2020 Perşembe 2:14 pm

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Türkiye’deki hak ihlallerine dikkat çekerek, “Ülkemizin hak ve özgürlükler karnesi, eşit, özgür ve adil bir dünya için mücadele eden bizler ve hak savunucuları açısından, hak etmediğimiz bir utanç tablosudur” dedi. Biçer’in de okuduğu metin eşzamanlı olarak tüm CHP İl Başkanlıklarında okundu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü‘nde İzmir’den basın açıklaması yapan Karaca, “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar. Dokunulamaz, devredilemez, ertelenemez olan temel hak ve hürriyetleri hiç kimsenin, hiçbir rejimin, hiçbir iktidarın geri alma hakkı yoktur. Beyannamenin kabulünün yıldönümünde; ülkemizde temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olduğunu söyleyebilmekten, COVİD-19 salgınında sağlıklı yaşam hakkımızı kullanabilmekten ne yazık ki çok uzağız” diye konuştu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde onurlu, huzurlu, güvenli bir yaşam talebi

81 İLDE AYNI ANDA OKUNAN METİN: “HAK ETMEDİĞİMİZ BİR UTANÇ TABLOSU”

İzmir’de Biçer Karaca tarafından ve 81 il merkezinde eş zamanlı olarak okunan metinde, “Ülkemizin hak ve özgürlükler karnesi, eşit, özgür ve adil bir dünya için mücadele eden bizler ve hak savunucuları açısından, hak etmediğimiz bir utanç tablosudur” ifadesine yer verildi.

Karaca, Türkiye’de insan haklarının 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in ardından hak ihlallerinin katlanarak arttığını ifade ederek Türkiye’nin insan hakları tablosu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“- Türkiye, “Özgür Olmayan Ülkeler” kategorisinde yer almış, son 10 yılda dünya genelinde özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna düşürülmüştür.

– Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde; Türkiye 2020 yılında 128 ülke içinde 107. sıraya gerilemiştir,

– Türkiye; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda, 9 bin 250 başvuruyla ikinci sırada yer almıştır.

– Barış Bildirisine imza atan akademisyenler, düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin haklarının ihlal edildiğine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin Temmuz 2019’daki kararına rağmen OHAL Komisyonu tarafından hala görevlerine iade edilmemişlerdir.

– KHK ile ihraç edilen, haklarında soruşturma sonrasında takipsizlik ya da beraat kararı verilen vatandaşlar, yargı önünde aklanmış olmalarına rağmen, yargı kararları hiçe sayılarak görevlerine iade edilmemiş, çoklu hak ihlalleriyle baş başa bırakılmıştır.”

GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM VURGUSU

Kendi iktidarlarında düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğünün koşulsuz güvence altına alınacağını belirten Karaca, “Cumhuriyet Halk Partisi; sağlık hakkından yaşam hakkına, eğitim hakkından barınma hakkına temel haklarımızın önündeki erişim engellerinin kaldırılmasının ve insan hakları ihlallerinin önlenmesinin güvencesidir” dedi.