CHP’li Kaboğlu YSK kararını Tele1’e yorumladı: Seçim AKP ve MHP liderlerinin çapraz baskısıyla iptal edildi

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2019 Pazartesi 9:15 pm - Güncelleme: 6 Mayıs 2019 Pazartesi 9:19 pm

Türk anayasa hukukçusu ve CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu YSK’nın, “Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin seçimde görevlendirilmesi” gerekçesi ile İstanbul seçimlerini iptal etmesine ilişkin TELE1’e açıklamalarda bulundu. Kabağlu,”Hukuk devleti ilkesini temel alan bir devletin en büyük kentinde yapılan seçimlerin iptali esef verici bir durumdur.” dedi.

Türk anayasa hukukçusu ve CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu YSK’nın, İstanbul seçimlerini iptal etmesine ilişkin TELE1’e açıklamalarda bulundu.

Kaboğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

-Kararı keşke hukuk diliyle yorumlayabilseydim… Hukuk dilikle yorumlamaya çalışacağım.

-İlk gelen haberlere göre bu iptal kararı ‘seçim sandıklarının oluşum şeklinden’ dendi. Oysa yapılan itiraz sonuçlara etkili bir neden varsa ancak iptal edilebilir.

-Şimdi görüyoruz ki sandıklarda yer alan kişilerin sıfatları neden kullanılmış.

-Burada açıkça yasanın öngördüğü neden yerine iptal ‘nedeni sayılmayan’ bir neden gerekçe sayılmış.

-Sandık birliği kururlar tarafından düzenleniyor. Partilerin temsilcileri, resmi kişiler. Bu seçmenin durumunu etkileyecek bir durum değil…

-Bizim başvuru sürecinde karşı çıktığımız iki nokta oldu. Birincisi olağan üstü başvurunun süresi aşılmıştır. Diğeri başvuru hakkının kötüye kullanılması. Somut gerekçe kısıtlı seçmen denildi ancak söylenen sayıya ulaşılamadı… Bu kararın siyasi baskılarla alınan bir karar olduğunu gösteriyor. Hukuk devleti ilkesini temel alan bir devletin en büyük kentinde yapılan seçimlerin iptali esef verici bir durumdur.

BOYKOT

Bir chp’li vekil olarak değerlendirme yapmak için henüz erken, uygun düşmez. Bundan sonra bu kararın niteliği üzerinde, hukuk açısından ne kadar sakıncalı olduğundan, haftalardır süren MHP-AKP liderlerinin çapraz baskısıyla iptal edildiğini düşünürsek, Chp olarak en güçlü, en etkili şekilde cevap verilecektir.