CHP’li İlhan Cihaner’den HDP’ye ziyaret: Bu oyunu bozmalıyız

Yayın tarihi: 27 Eylül 2020 Pazar 4:26 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2020 Pazar 4:26 pm

‘Kobani’ operasyonun ardından HDP’ye dayanışma ziyaretinde bulunan CHP’li İlhan Cihaner, “İktidar istiyor ki, istediği zaman siyasi aktörler bir araya gelebilsin, istemediğinde de düşman olsunlar. Bu oyunu bozmak lazım. Yani siyasi alanı daraltıyor. Onun için bunun bir gündem değiştirmek olarak ele alınmaması gerekir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Parti Meclisi (PM) üyesi İlhan Cihaner ile Gelecek için Biz hareketi üyelerinden oluşan bir heyetle, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve eski milletvekillerinin gözaltına alınmasına karşı HDP Genel Merkezi’ne dayanışma ziyaretinde bulundu. Heyet, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile partinin MYK üyeleri tarafından karşılandı. Partinin MYK toplantı salonunda gerçekleşen ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile İlhan Cihaner, operasyonlara karşı ortak tavır takınılmasının gerekliliğine işaret etti.

Kars’ta HDP’ye oy vermeyenler de gözaltılara tepkili: Kars’ın değişimi gözler önünde

SANCAR: BUNU DURDURACAK GÜCÜMÜZ VAR’

Ziyarette konuşan Eş Genel Başkan Sancar, iktidarın yapılan operasyonlarla muhalefetin susturulmasını amaçlandığını belirterek, “Bana göre bu operasyonlarla, muhalefeti susturma ve Türkiye’yi kendilerine dikensiz gül bahçesi haline getirme manevralarının en kritik virajını dönmek istiyorlar. Bu virajı dönmelerine izin verirsek, önümüzdeki dönemler daha zor geçecek. Ama bunu durdurabilecek gücümüz var. Türkiye halklarının bu konuda inancını, kararlığını göstermek bize düşüyor. Muhalefetin tepkili tavrı da muhalefete daha fazla cesaret verecektir” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan HDP’ye telefon… İşte görüşmenin detayları

CİHANER: OYUNU BOZMAK LAZIM

Cihaner ise muhalefetin söz konusu operasyonlara karşı bir arada tepki göstermesi gerektiğini ifade ederek, Sancar ile aynı görüşü savunduğunu dile getirdi. Daha sonra parti binası önünde basın toplantısı gerçekleştiren Cihaner, “6 yıl önce meydana gelmiş bir olayla, hatta kısmen yargı önüne gidip hukuksuzluğu tescil edilmiş bir olayla bu kadar geniş bir siyasi kadronun, sadece HDP olarak değil, eş zamanlı olarak ‘İsimsizler Hareketi’ üyelerinin de gözaltına alınmasının hukuki olmadığı çok açık. Ama daha önemlisi siyasete yapacağı müdahaleler. İktidar istiyor ki, istediği zaman siyasi aktörler bir araya gelebilsin, istemediğinde de düşman olsunlar. Bu oyunu bozmak lazım. Yani siyasi alanı daraltıyor. Onun için bunun bir gündem değiştirmek olarak ele alınmaması gerekir. Muhalefetin bunun neye denk geldiğini okuması ve buna dair bir pozisyon alması gerekir. Muhalefetin bir arada buna karşı çıkmasını biz de çok istiyoruz. Bizde karınca kararınca bu dayanışmayı göstermek için buradayız” diye belirtti.

Özkiraz: Kılıçdaroğlu’nu da tutuklayacaklar, Akşener’i de

SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA MÜDAHALE

Cihaner, operasyonların her şeyden önce toplumun bir arada yaşama arzusuna ve HDP gibi bir partiye oy vermiş olanların seçme ve seçilme hakkına da müdahale olduğunu söyledi. “En önemlisi de geleceğe dair Türkiye siyasetindeki olası bir takım alternatiflerin şimdiden dizayn edilmesidir” diyen Cihaner, “Böyle hukuk dışı yöntemlerle siyasete gene hukukun sopa olarak kullanılarak yapılan müdahaleleri kabul edilemez buluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘DAYANIŞMA BİZİ BÜYÜTECEKTİR’

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise yapılan dayanışma ziyaretinin kendileri için anlamlı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “İktidarın hukuku sopaya dönüştürdüğü, muhalefeti dizayn etmeye çalıştığı bir dönemde; partimize dönük bu saldırılarda bizi yalnız bırakmayan, bizimle dayanışan, iktidarın bu muhalefeti parçalayan, hukuk eliyle dağıtmaya çalışan bu halini bozmak için bizimle dayanışma gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Bu dayanışmalar bizi büyütecektir. Bu dayanışma esasında muhalefeti büyütecektir. Türkiye’nin demokrasinin gelişmesi için güçlü bir muhalefete ihtiyaç var. Biz yapılan her dayanışma ziyareti, her dayanışma mesajı ülkenin demokrasisi için bir adımdır. Demokrasiyi büyütme çabasıdır. Hepsi anlamlı ve değerlidir.”