CHP’li Gürer: Bölgede ısınma, çadır, tuvalet ve jeneratör sorunu devam ediyor

Yayın tarihi: 13 Şubat 2023 Pazartesi 11:49 pm - Güncelleme: 13 Şubat 2023 Pazartesi 11:59 pm

Deprem felaketinin ardından bölgede depremzedelere yönelik yardım çalışmalarına katılan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, afet bölgesindeki eksiklikleri dile getirdi. Gürer, “Malzeme konusunda, ısınma, çadır, jeneratör ve tuvaletlerle ilgili sorun var. Belli bölgelerde artık yemek sorunu çözümlenmiş durumda” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Türkiye’yi yasa boğarken, afet bölgesinde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Depremin ardından bölgede depremzedelere yönelik çalışmalarını sürdüren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TELE1’de ekranlara gelen Türkiye’nin Geleceği programının canlı yayın konuğu oldu.

AFAD paylaştı! Depremin tren raylarındaki etkisi böyle görüntülendi

Afet bölgesindeki incelemelerini aktaran Gürer, bölgede ısınma sorunu yaşandığını ve çadır, jeneratör, tuvalet gibi eksikliklerin olduğunu belirtti.

Gürer’in açıklamaları şöyle:

“Deprem oluşumundan bu yana İskenderun, Antakya, Osmaniye, Göksun, bugün de Kahramanmaraş’a gittikten sonra tekrar Göksun’a döndüm. CHP Milletvekilleri ilçe, il merkezlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda Göksun’da hava eksi 9 derece. Ama gece belli saatlerde daha da soğuk duruma dönüşüyor. Önemli bölümü çatlamış durumda binaların. Onun için de içine girilebilenlerde de artçı depremler devam ettiği için girilemiyor. Bazı arkadaşlar arabalarında kalıyor. Bizim olduğumuz yerde Antalya’nın Konyaaltı Belediyesi’nin kurtarma ekibi ve bölge yardım ekibiyle birlikte kalıyoruz. Diğer Milletvekili arkadaşlarımızla dönüşümlü çalışıyoruz. Bugün Kahramanmaraş’taydım. Tabii enkaz kaldırma çalışmalarının yanında, yakınlarını kaybedenler cenazelerini almak için bekliyorlar.”

Depremde ölen kardeşlerin notu yürek burktu: Birbirimizi seven iki kardeşiz

“KÖYLERDE GÖÇÜK ALTINDA KALAN HAYVANLAR KOKU YAPIYOR”

“Deprem öncesi, deprem süreci ve deprem sonrasının mutlak suretle doğru planlanmasıyla bugün yaşamını yitirenler kurtarılabilirdi. Bugün köylere de gitti. Bir köyde 100’e yakın can kaybı var. Diğer köyde 6 can kaybı var. Bunun yanında çok miktarda hayvan göçük altında kalmış. Artık onlar da koku yayıyorlar. Böyle bir sorun var köyler için.”

Yıkılan ‘Kule Apartmanı’nın müteahhidi ‘depremzede’ olarak sığındığı otelde yakalandı

“ISINMA, ÇADIR VE TUVALET SORUNLARI DEVAM EDİYOR”

“Malzeme konusunda, ısınma, çadır, jeneratör ve tuvaletlerle ilgili sorun var. Belli bölgelerde artık yemek sorunu çözümlenmiş durumda. İlk günler arabada yatarken, tuvalet dışında yiyecek sorunları da vardı bölgede. Şimdi onlar kademeli olarak aşıldı. Büyükşehir belediyelerimiz hummalı çalışmalar yapıyorlar. AKUT gibi gönüllü örgütler bölgede çalışıyor. Önemli ölçüde de bölgeye katkı sunan gönüllüler oldu. Bunun yanında diğer kurumlar da artık organize olmaya başladılar. İlk başlangıçtaki yetersizlikler ve sorunlar, tepkilerden sonra, bugün artık cenazelerini alan, bir yerde defnediyor. Bölgede önemli ölçüde halk göç etmiş durumda. Bölgeye geri gelenlerin bir kısmı da yağmalamaya karşı iş yerlerine geliyor. Hayvanımı satarsam hemen gideceğim diyenler de var.”

Gaziantep’te deprem dev çukurlar oluşturdu

“BU SÜREÇTE EKSİKLİKLER ÇOK GÖRÜLDÜ”

“Depremin ne olduğunu bir kez daha acı bir deneyimle tekrar gördük. İstanbul için başta olmak üzere farklı dersler çıkarılmalı. Örneğin Kızılay gibi her ilçede örgütlü bir yapı vardı. Çadırlar, konserveler beklerdi. Ordunun buna yönelik düzenlemesi vardı. Deprem olduğu an alanlara hemen müdahale edilip, can kurtarma için yoğun bir girişim olurdu. Bu eksiklikler bu süreçte çok görüldü. Umarım bu önlemler alınır.”