CHP’li Günaydın TRT Genel Müdürü ile görüşmesini TELE1’e anlattı!

Yayın tarihi: 29 Şubat 2024 Perşembe 11:08 pm - Güncelleme: 29 Şubat 2024 Perşembe 11:08 pm

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile yaptığı görüşmeyi TELE1’de anlattı. Günaydın, Sobacı’ya TRT’nin neden CHP’ye haber kuşaklarına yer vermediklerini sorduklarında, “Haber değerini ben gözetmek zorunda değil miyim?” yanıtını aldıklarını söyledi.

Türkiye 31 Mart’taki yerel seçimlere giderken adaylar ve parti genel başkanlarının televizyon kanallarında aldığı süreler de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Halktan alınan vergilerle fonlanan TRT’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği süreler ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP’li adaylara haber kuşaklarında yer erilmemesi tepki çekmeye devam ediyor. Konuyla ilgili TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile görüşen CHP heyeti söz konusu eleştirilerine ‘editöryal bağımsızlık’ yanıtını aldı.

TRT’den CHP’ye komik bahane: Editöryal bağımsızlık

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahit Sobacı ile olan görüşmesini TELE1’de yayınlanan Gerçeğin İzinde programında anlattı.  TRT Genel Müdürü için ‘Tam Erdoğan’ın bürokratı’ benzetmesini yapan Günaydın, Sobacı’ya, ‘1 Ocak’tan bu zamana kadar Erdoğan’ın 2 bin 950 saat programını yapmışsınız ancak karşılığında CHP ve Özgür Özel’in 43 saat yayınını yapmışsınız’ dediklerini belirterek ‘Bunların nasıl ölçüldüğünü bilmiyoruz.’ yanıtını aldığını söyledi.

Günaydın TELE1’de yaptığı açıklamalarda, TRT Genel Müdürü’ne, verilesi açıklamaları gerektiğini söylediklerini belirterek, ” ‘O zaman verileri siz açıklayın’ dedik. O zaman da diyorlar ki ‘Biz veri açıklayan bir insana açıklama yapmış bir duruma düşüreceğim koca TRT’yi.’ Bunun üzerine biz de diyoruz ki, ‘Bakın siyasette algı da olgu da önemlidir. TRT devletin kurumu. Sen bizim vergilerimizle AKP propagandası yapma. Her ayın sonunda hangi parti ve lidere ne kadar zaman kullandığını ölç ve sun. TÜİK İstatistik yayınlıyor. İnandırıcı bulmuyoruz ama denetlenebiliyor. Siz de yapın. Öyle sağlam açıklamalar yapın ki eleştirilemesin ya da kamuoyunun bunu denetleme hakkı olsun” dedi.

“ERDOĞAN’IN İKİ ŞAPKASI VAR”

Günaydın, TRT’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı unvanlarıyla yaptığı programları ayırması halinde alacağı sürelerin biraz olsun düşeceğini ileri sürerek, ” TRT Genel Müdürü diyor ki, ‘Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir şapkası bu. Bir diğer şapkası da Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı. RTÜK üyeleri yaptıkları açıklamalarda bu iki şapkayı birbirinden ayırıyorlar mı? Ben TRT genel müdürü olarak örneğin Erdoğan’ın Fransa Büyükelçisi’ne yönelik bir yayın yapmayacak mıyım?’ Biz de dedik ki, ‘Yapacaksın tabi. Ama sen bunu cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı açıklama ve AKP Genel Başkanı olarak yaptığı açıklama olarak ayır. O zaman görülecek ki 2 bin 900 saate 43 saat değilse bile bin 900 saate 43 saat olacaktır’ ifadelerini kullandı.

“EDİTÖRYAL BAĞIMSIZLIK”

TRT Genel Müdürü Sobacı’ya TRT gibi bir kurumun tarafsız olması gerektiğini söylediklerini belirten Günaydın şunları söyledi:

” Diyor ki, ‘Tarafsızlığı biraz editöryal bağımsızlık üzerinden okumak gerekmez mi? Hatta ve hatta haber değerini ben gözetmek zorunda değil miyim?’ Buradan şu ima çıkıyor. Yayınladıklarım haber değeri taşıyor. Yayınlamadıklarım taşımıyor. Soruyoruz ‘CHP haber değeri taşıyan bir program yapamadığı için mi sen bunu vermiyorsun?’ Diyor ki ‘Hayır ben hiç bir partiye saygısızlık yapmak istemem. CHP elbette haber değeri taşıyan şeyler yapıyor.’ ‘E neden vermiyorsunuz?’ ‘Editöryal bağımsızlık…’

 

Kaynak: TELE1