CHP’li Erbay Akbelen Ormanı için direnişe çağırdı!

Yayın tarihi: 31 Mart 2022 Perşembe 6:21 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2022 Cuma 12:56 am

CHP’li Burak Erbay, Akbelen Ormanı’nda maden sahası açılması için yüz yıllık zeytin ağaçlarını sökülmesine tepki gösterdi. Milas‘taki halkı zeytinağaçları için direnişe davet eden Erbay, “Artık yeter! Muğla talan projelerinizden vazgeçin!”dedi.

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy’deki Akbelen Ormanı‘nda Limak-YK Enerji ortaklığında kömür madeni açılmak isteniyor. Bugün bölgedeki zeytin ağaçları kökünden sökülmeye başladı. Haberi alan köylüler ve çevreciler bölgeye giderek direnmeye çalıştı. Şirketin özel güvenlik görevlileri zeytin katliamını engellemeye çalışanları ise darp etti.

Limak’ın zeytin katliamına karşı çıkan köylülere gözaltı

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, zeytin ağaçlarının sökümüne başlanmasını TBMM gündemine getirdi. Erbay, Akbelen’de maden sahası açılması için yüz yıllık zeytin ağaçlarının söküldüğünü belirterek, “AKP plajlarımızdan ne istiyor? Koylarımızdan ne istiyor? Ormanlarımızdan ne istiyor? Siz nasıl insanlarsınız? Artık yeter. Sabahtan beri Milas İkizköy’den telefon geliyor. İnsanlar ağlayarak bizleri arıyor” diye konuştu. Erbay, şunları dile getirdi:

“Biz AKP’nin Muğla’mızdaki talan projelerine karşı bu toprakları savunmak için oradan oraya koşmaktan bıktık. AKP plajlarımızdan ne istiyor? Koylarımızdan ne istiyor? Ormanlarımızdan ne istiyor? Siz nasıl insanlarsınız? Artık yeter. Sabahtan beri Milas İkizköy’den telefon geliyor. İnsanlar ağlayarak bizleri arıyor. Bir avuç maden için 100 yaşındaki zeytinlik ağaçlarını köklüyorlar. Artık yeter.

“DİRENİŞE DAVET EDİYORUZ”

Buradaki jandarmalarınızı, kolluk kuvvetlerinizi çekin. Bakın uyguladığınız yönetmelik bile kanuna aykırı, yönetmeliğin gereğini bile yerine getirmiyorsunuz. Tarım Bakanlığı’ndan alınan bir izin yok. Kamu yararı yok. Bodrum’a giden içme suyu bu hattan geçiyor. Bu proje yanlıştır. Zaten bu yönetmelik iptal edilecek. Buradaki jandarmaları, kolluk kuvvetlerini geri çekin. Bütün Bodrum, Yatağan, Milas’taki hemşerilerimizi bu direnişe davet ediyoruz. Biz sonuna kadar topraklarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Artık yeter! Muğla talan projelerinizden vazgeçin!”

 

KAMUOYUNA DUYURU

Bugün sosyal medyada ve bazı medya organlarında “İkizköy’de zeytin ağaçları kesiliyor” içerikli paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. Söz konusu zeytin ağaçlarının bulunduğu alan, 2016 yılında kamu yararı kararı doğrultusunda yerli kaynaktan elektrik üretimi amacıyla kamulaştırılarak madencilik faaliyetleri için şirketimize tahsis edilmiştir. Linyit İşletmeleri sahasında bulunan, 9 zeytin ağacı uzmanlar eşliğinde yine YK Enerji bünyesinde oluşturulan ve 22 binden fazla zeytin ağacının yer aldığı zeytin park alanına taşınmıştır.

Hiçbir şekilde ağaçların kesilmesi, zarar görmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kök bütünlüğü korunan ağaçların herhangi bir zarar görmemesi için iş makineleriyle etrafları kazılarak ve budamaları yapılarak yeni yerlerine taşınmaktadır. Tüm bu işlemler uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Öte yandan, zeytin ağaçlarının taşınması sırasında madencilik faaliyeti için şirketimize tahsis edilmiş alanın içine girilerek iki çalışanımıza eylemciler tarafından saldırılmış ve çalışanlarımız darp edilmiştir. Saldırının ardından kolluk kuvvetleri, eylemcilere müdahale etmiştir.

Çalışanlarımıza saldıran ve yaralanmalarına neden olan kişiler hakkında da tüm yasal haklarımızı kullanarak suç duyurusunda bulunduğumuzu belirtmek isteriz.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Bilgi için:
Canan BAYKIZ
Kurumsal İletişim Uzmanı 0531 080 57 14