CHP’li Çakırözer: ABD Dışişleri Bakanı Blinken de sözlerini düzeltmeli

Yayın tarihi: 12 Şubat 2021 Cuma 6:03 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2021 Cuma 6:03 pm

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Türkiye hakkındaki “sözde müttefik” tanımlamasına, TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Meclis kürsüsünden tepki göstermesinin ardından ABD Bakanlık sözcüsü Ned Price Türkiye için “Çok eski ve sağlam bir müttefik” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine Çakırözer, “Sözcünün yaptığı tevil önemlidir, ama yeterli değildir. Blinken de bu sözlerini düzeltmeli” dedi.

CHP’li Çakırözer, ABD Senatosu Dış İlişkiler Paneli’ne 19 Ocak’ta açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Türkiye ile ilgili, “Sözde stratejik ortağımızın stratejik rekabet içinde olduğumuz Rusya ile aynı çizgide olması kabul edilemez. Türkiye bir müttefik, ama birçok açıdan müttefik gibi davranmıyor” ifadelerini kullanmasına Meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda, ” ABD Dışişleri Bakanı Blinken çıkıp NATO’nun 60 yıllık sağlam müttefiki Türkiye hakkında ‘sözde müttefik’ diyor. İktidardan kimse sesini çıkarmıyor” dedi. Çakırözer’in açıklamasından bir gün sonra Bakanlık Sözcüsü Price, günlük basın toplantısında Türkiye ile ilgili bir soruyu yanıtlarken şöyle konuştu:

“Türkiye çok eski ve değerli bir NATO müttefikidir. Tabii ki Türklerle ortak çıkarlarımız var. Bunlar Suriye’deki çatışmayı bitirmeyi, terörizmle mücadeleyi ve bölgedeki kötü niyetli etkileri caydırmayı içeriyor. Ortak öncelikler konusunda işbirliğini ve her müttefikimizde olduğu gibi farklılıklarımız konusunda da diyaloga girmeyi bekliyoruz.”

“BLİNKEN DE SÖZLERİNİ DÜZELTMELİ”

Çakırözer, Sözcü Price’ın basın toplantısındaki Türkiye yanıtına ilişkin, “ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün yaptığı tevil önemlidir, ama yeterli değildir. ABD’li Bakan Blinken’ın senatodaki o talihsiz sözleri canlı yayınlandı ve milyonlarca kişi tarafından izlendi. Dolayısıyla mutlaka kendisi hiçbir belirsizlik bırakmayacak biçimde bu ifadesini düzeltmelidir” sözleriyle çağrıda bulundu.

“‘SÖZDE CUMHURBAŞKANI’ DENDİĞİNDE AYAĞA KALKANLAR, SİNEYE ÇEKİLECEK SÖZLER MİDİR BUNLAR?

Çakırözer, Blinken’in açıklamalarına iktidardan tepki gelmemesini eleştirerek, “‘Sözde Cumhurbaşkanı’ dendiğinde ayağa kalkanlar, kahraman ordumuzun eli kanlı El Kaide ile mücadelesi, vahşi korsanlarla mücadelesi ve dünyanın dört bir yanında barış için gösterdiği çabalar bir kalemde yok sayıldığında ağızlarını neden açmıyorlar? ABD ile sorun yaşamayalım diye sineye çekilecek sözler midir bunlar?” diye sordu.

“ANKARA’DAKİ BEYLER 3 HAFTADIR ABD’Lİ BAKANDAN TEELFON BEKLİYOR”

Cumhurbaşkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın Blinken’a karşı sessiz kalmasını da eleştiren Çakırözer, 3 haftadır hükumetten açıklama yapılmamasına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Ankara’daki beyler 3 haftadır telefonun çalmasını bekliyor. ABD’li bakan arayacak mı aramayacak mı? Çünkü Blinken’in bizim dışımızda aramadığı kimse kalmamış durumda. Japonya’dan Etiyopya’ya, Afganistan’dan Kolombiya’ya kadar bu sabah itibariyle 34 ülkenin devlet başkanı ya da dışişleri bakanı ile AB ve NATO yöneticileri ile görüşüyor. Ezeli rakipleri Rusya ve Çin ile dahi görüşüyor. Ama 60 yıllık müttefikleri ile görüşmeyi bekletiyor.”