CHP’li Bingöl: İktidarın emekli politikasının sömürü üzerine kurulu

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 12:19 pm - Güncelleme: 7 Ağustos 2019 Çarşamba 12:19 pm

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yurtdışında yaşayanların borçlanarak emekli olmasıyla ilgili şartların değiştirilmesine tepki gösterdi. Yurtdışında yaşayan vatandaşların SGK yerine Bağkur şartlarına göre emekli olmasını eleştiren Bingöl, “Yapılan değişiklik ile borçlanma tutarına 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme yapılması gerekiyor ve SSK yerine Bağkur koşullarına göre emekli olunabiliyor. Bu durum gurbetçilerimizin emekli olmaları açısından ciddi zorluklar içeriyor” dedi.

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, yurtdışında yaşayan vatandaşların emekli olmasıyla ilgili şartların değiştirilmesine tepki gösterdi. Yurtdışında yaşayan vatandaşların SGK yerine Bağkur şartlarına göre emekli olmasını eleştiren Bingöl, “Yapılan değişiklik ile borçlanma tutarına 100 bin lirayı bulan fazladan ödeme yapılması gerekiyor ve SSK yerine Bağkur koşullarına göre emekli olunabiliyor. Bu durum gurbetçilerimizin emekli olmaları açısından ciddi zorluklar içeriyor” dedi.

‘AKP her yaştan emekçinin çalışma koşullarının sistematik olarak zorlaştırıyor’

İktidarın her türlü emekliyi hem yurtiçinde hem yurtdışında itibarsızlaştırdığını savunan Bingöl, “Türkiye, AKP ile her yaştan emekçinin çalışma koşullarının sistematik olarak zorlaştırıldığı, haklarının gasp edildiği süreçlerden geçiyor. Özellikle emeklilerimize baktığımızda durumun geldiği nokta içler acısı. Yapılan son değişiklik ile yurtdışı borçlanma bedeline esas olan prim oranı yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılıyor. Yani şu anki günlük borçlanma bedeli 27,29 TL iken, bu oran 38,38 TL oluyor.” diye konuştu.

Değişikliklerin bununla sınırlı kalmadığının altını çizen Bingöl ”yurt dışındaki Türkler artık SGK yani 4A sigortalısı olamayacak. Değişiklikle sadece 4B sigortalısı olunabilecek, asgari borçlanma süresi ise, artık SGK’daki gibi 10 yıl değil 15 yıl olacak.” dedi

CHP’li Tekin Bingöl’den dikkat çeken ‘Millet Bahçesi’ uyarısı!

‘İktidarın emekli politikasının sömürü üzerine kurulu’

İktidarın emekli politikasının sömürü üzerine kurulu olduğunu vurgulayan CHP’li Bingöl, “Emeklilerin sorunları çalışma hayatının sorunlarının çok önemli bir parçasıdır. Ömürlerinin en güzel yıllarını çalışarak tüketmiş olan işçilerin, emekçilerin yaşlılıklarını mutlu, huzurlu refah içinde geçirmesi, devletin ve toplumun onlara en temel borcudur. Ancak emeklilerimize dönük adeta sistematik bir saldırı var. Yurtiçinde yaşayan emeklilerimiz geçim sıkıntısı içerisindeyken şimdi de yurtdışındaki emeklilerimizin de daha fazla prim ödeyip daha geç emekli olmalarına neden olunuyor. Yurtdışındaki emekliler 15 yıl için 60 bin, 20 yıl için 80 bin, 25 yıl içinse 100 bin lira fazladan ödenmesi gerekecek.”

 

YURTDIŞI HİZMET BORÇLANMASININ ANLAMI KALMADI

Hükümetin emeklileri itibarsızlaştırdığını ve zor koşullar altında yaşamak zorunda bıraktığını vurgulayan Bingöl, hükümeti bir an önce hem yurt içi hem de yurtdışında yaşayan emeklilerin koşullarını düzeltmeye çağırdı.

Bingöl, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Emeklilik, çalışma hakkının devamı niteliği taşır. Dolayısıyla emeklilerin hakları çalışma hayatı açısından çok önemlidir. Türkiye’de bitmeyen bir sömürü mekanizması var artık. Bu mekanizmanın önemli çarklarından biri de emekliler haline getirildi. Yurtiçinde türlü zorluklar ile haklarından mahrum olan emeklilerimize şimdi de yurt dışı emeklilerimizin sıkıntıları eklendi.
Emeklilik yaşının sürekli olarak ileriye atıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılan değişiklik ile yurtdışı hizmet borçlanmasının hiçbir anlamı kalmadı.”