İmamoğlu’nun yanıtı sonrası İBB’nin bağış hesapları bloke edildi

Yayın tarihi: 31 Mart 2020 Salı 2:26 pm - Güncelleme: 31 Mart 2020 Salı 8:33 pm

İçişleri Bakanlığı, koronavirüse karşı bağış kampanyası başlatan Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin yasanın gerektirdiği izni almadığını öne sürüp Valiliklere yazı gönderdi. Cumhuriyet Halk Partili Aykut Erdoğdu ise Belediye Kanunu’nu hatırlatarak, Süleyman Soylu’nun belediyelerin bağış toplamasını engelleyemeyeceğini kaydetti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek” diyerek belediyelerin bağış toplayabileceğine dair yürürlükte olan kanun maddelerini hatırlattı. Açıklamanın ardından İBB’nin bağış hesabı bloke edildi

 

İçişleri Bakanlığı, koronavirüse karşı bağış kampanyası başlatan CHP’li belediyelerin yasanın gerektirdiği izni almadığını öne sürüp Valiliklere yazı gönderdi.

CHP’den Erdoğan’a videolu ‘kampanya’ yanıtı: ‘IMF’ye borç verecek durumdayız dediler…’

Bakanlığın yazısını sosyal medyada yayımlayan CHP yöneticileri, “Amaç belediyelerimizi sindirmek, susmayacağız!” diye tepki gösterdi.

Yavaş’tan karşı atak: Bağış hesaplarına el konulmasına ilişkin dava açılacak!

Bakanlığın yazısında, “Yasalarımızda belediyelerin Yardım Toplama Kanunu’ndan muaf olduklarına dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla belirli banka hesapları ilan ederek vatandaşlardan yardım talep etmek gibi yardım toplama faaliyetlerine ilişkin tüm iş ve işlemleri Yardım Toplama Kanununu hükümlerine uygun olarak yapmak zorundadırlar” ifadeleri yer aldı.

AKP hesapları bloke etmekle uğraşırken Mansur Yavaş vahim rakamı açıkladı

Yazıda, birden fazla ilçede yapılan bağış kampanyası için izin gerektiği, bu konuda Valiliklerin yetkili olduğu bildirildi.

“BAĞIŞ HESABINA BLOKE” 

Sosyal medya kullanıcıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Vakıfbank bağış hesabına bloke konulduğunu duyurdu.

İşte İstanbul ve Ankara belediyelerinin bağış kampanyası IBAN numaraları

Sosyal medyada “Bizzat kendim denedim. @ankarabbld‘nin bağış hesabına bloke konulmuş. haberiniz olsun. @mansuryavas06” ve “İ stanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bağış kampanyası için, İBB’nin Vakıfbank hesabına bağış yapılamıyor. Çünkü Vakıfbank tarafından İBB’nin Vakıfbank hesabına para yatırılamaz blokesi konulmuş” mesajlarını paylaştı.

EKREM İMAMOĞLU’NDAN JET YANIT

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP’nin genelgesi sonrası kendisine ait resmi sosyal medya hesabından yanıt vererek belediyelerin ve belediye başkanlarının bağış toplama ve bağış alma yetkisi olduğunu hatırlatarak “Bu süreç tamamen şeffaf ve İstanbulluların dayanışması ile büyüyecek.” ifadelerini kullandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaştığı görselde 5393 Sayılı kanunun 15. maddesi ve 59. maddesi, 5216 sayılı kanunun 18. maddesi G bendi gereğince belediyelerin bağış alma yetkisi ve belediye başkanlarının da bağış kabul etme yetkisi olduğu hatırlatarak “Bağış yapmak isteyenlerin Belediyemizin hesaplarına her türlü yolla para yatırabileceklerini saygıyla duyururum” açıklamsı yaptı.

MANSUR YAVAŞ’TAN YANIT

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ise Bakanlığın yazısına, başlattıkları kampanya gelen destekleri sosyal medyada yayımlayarak yanıt verdi.

Mansur Yavaş “6 Milyon Tek Yürek Kampanyası” için yapılan destekleri şöyle yazdı:

“Ankara Büyükşehir Belediyemizin ‘6 Milyon Tek Yürek Kampanyası’na ASO olarak 500 adet gıda kolisi desteğiyle katılıyor ve başta Başkan Mansur Yavaş olmak üzere emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. ANKARA SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU

#6MilyonTekYürek dayanışma kampanyamıza 81.268 kişi gıda yardımı için başvurmuştur.

İşini kaybetme gerekçesiyle de 14.662 kişi destek talebinde bulunmuş olup, sayı her dakika artmaktadır.

Bağışların nerelerde kullanılacağı her gün siz değerli vatandaşlarımıza duyurulacaktır.

#6MilyonTekYürek kampanyamıza destek veren:

SP Genel Başkanı Sn. @T_Karamollaoglu’na,

DP Genel Başkanı Sn. @DpGultekinUysal’a

Gelecek Partisi Genel Başkanı Sn. @Ahmet_Davutoglu’na teşekkür ediyorum.

Hepimiz biriz, Ankara için birlikteyiz.

Beraber başaracağız.”

İŞTE AKP’NİN YAYIMLADIĞI GENELGE

bağış kampanyası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, yazıya ilişkin “Bugüne kadar topladığı hiçbir paranın nerede harcandığını açıklamayan AKP, ihtiyaç sahiplerine şeffaf bir şekilde yardım etmek için bağış toplayan belediyelerimizi soruşturma açmakla tehdit edip, parayı sadece biz toplarız dedi. Amaç belediyelerimizi sindirmek, susmayacağız!” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ise “Rezalet… Bütün sosyal dayanışma mekanizmalarını yasaklamış… Yetmemiş polis ve soruşturma İle tehdit etmiş… Amacı salgınla mücadele etmek değil… Amacı salgınla mücadeleyi engellemek… Yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının elini kolunu bağlamak…” diye tepki gösterdi.

“SOYLU BELEDİYELERİN BAĞIŞ TOPLAMASINI ENGELLEYEMEZ”

Aykut Erdoğdu, Belediye Kanunu’nu hatırlatarak, belediyelerin bağış toplayabileceğini, Soylu’nun engelleyemeceğini kaydetti. Erdoğdu, şu ifadeleri kullandı:

“5393 Sayılı Belediye Kanun’un 14, 15, 23, 38 ve 59 uncu maddelerine göre belediyeler “BAĞIŞ” toplayabilir…
Yani Süleyman Soylu belediyelerin ‘BAĞIŞ’ toplamasını engelleyemez…
Gönlünüzden geçiyorsa istediğiniz belediyeye gönül rahatlığıyla ‘BAĞIŞ’ yapabilirsiniz…”