CHP’li Başarır’dan Yargıtay’ın ‘Can Atalay’ kararına tepki: Bu hakimler derhal yargılanmalı

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 7:09 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 7:09 pm

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin hukuksuzca cezaevinde tutulan TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili AYM’nin ikinci hak ihlali kararına bir kez daha uymama kararı almasına tepki gösteren CHP’li Ali Mahir Başarır, “Bu mahkeme hakkında derhal soruşturma açılmalı. Bu hakimler derhal yargılanmalı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı ve kararı üzerine Ceza Genel Kurulu toplanmalı” çağrısı yaptı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nce verilen ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığını, bu bağlamda Anayasa’nın 153/6. Maddesi kapsamında uygulanabilecek bir kararın var olmadığını belirterek Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyulmamasına karar verdi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Yargıtay’ın söz konusu karara uymamasına tepki gösterdi. Başarır, şunları söyledi:

BU MAHKEME HAKKINDA DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATILMALI”

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay ile ilgili bir kez daha hukuku ayaklar altına aldı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu kararda bir yargıya darbe yapıyor, iki parlementoya darbe yapıyor, üç Türkiye Cumhuriyeti anayasasına bir ayar veriyor ve Meclis’e bir talimat veriyor; Milletvekilliğini düşürün diye. Bu yargının haddi değil. Buradan sesleniyorum. Bu mahkeme hakkında derhal soruşturma açılmalı. Bu hakimler derhal yargılanmalı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı ve kararı üzerine Ceza Genel Kurulu toplanmalı.

Şu anda Türkiye, bir kez daha dünyaya rezil olmuştur. Bir milletvekili cezaevinde, iki kez Anayasa Mahkemesi karar veriyor ve bu mahkeme utanmadan, sıkılmadan hem Anayasa Mahkemesi’ni siyasi bir karar vermekle suçluyor hem de Meclis’e emir veriyor. Siz kimsiniz ki şu parlamentoya ayar verin emri vereceksiniz. Düşmesi gereken Can Atalay’ın vekilliği değil, düşmesi gereken sizin o koltukta bulunduğunuz göreviniz.”

Can Atalay’ın annesinden Yargıtay’ın kararına tepki: Zalimlerin eline kaldık

Kaynak: TELE1