CHP’li Aydın’dan Koca’ya: Ölüm riski oluşturan ilaç neden 13 ay sonra yasaklandı?

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2021 Pazartesi 2:58 pm - Güncelleme: 10 Mayıs 2021 Pazartesi 3:00 pm

CHP’li Erkan Aydın, hastalarda ciddi ölüm risklerine yol açtığı gerekçesiyle hidroksiklorokinin Türkiye’de yasaklanmasını istediğini belirterek, Bakan Koca’ya, “Neden 13 ay boyunca hastalara bu ilacı vermeye devam etti?” diye sordu.

Koronavirüs hastalığına yakalanan CHP Bursa Milletvekili, eczacı Erkan Aydın, bir yıl önce hastalarda ciddi ölüm risklerine yol açtığı gerekçesi ile Hidroksiklorokin İlacı’nın, Türkiye’de yasaklanmasını istediğini belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, “Bakanlık neden 13 ay boyunca hastalara bu ilacı vermeye devam etti?” sorusunu yöneltti.

Sağlık Bakanlığı tarafından, söz konusu ilacın özellikle kalp hastaları üzerinde ölümcül etkisinin bilinmesine rağmen tedbir alınmamasını eleştiren Aydın, “İlacın iki gün önce Sağlık Bakanlığı tedavi protokolünden çıkarılması, pandemi sürecinin Türkiye’de bilimden, akıldan, liyakatten uzak yönetildiğinin en somut göstergesi. Bu ilacın kullanımı nedeniyle kaç kişinin hayatını kaybettiğini bilemiyoruz ancak şunu biliyoruz ki Sağlık Bakanlığı bu süreci son derece kötü yönetmiştir” dedi.

CHP’Lİ AYDIN KULLANMAYI REDDETMİŞ

Koronavirüs tedavisi süren Aydın, Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri tarafından kendisine hidroksikloronkinin önerilmesine rağmen kullanmadığını belirterek, “Tedavim sürüyor ve şu anda gayet iyiyim. Bana ilacı kullanmamı tavsiye ettikten 2 gün sonra Sağlık Bakanlığı ilacı tedavi protokolünden çıkarttı. Ciddi yan etkileri ortaya çıktıktan bir iki ay sonra bütün dünyanın tedavi protokolünden çıkarttığı bu ilaçla ilgili kalp ritmini hızlandırdığı, kalp hastalıkları olanlarda ciddi ölümlere sebep olduğuna ilişkin bilgi ve belgeler varken, Sağlık Bakanlığı bu ilacı 13 ay boyunca hastalara vermeye devam etti” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NI BİR YIL ÖNCE DEFALARCA UYARMIŞ

Covid-19 tedavisinde kullanılması yasaklanan hidroksikloronkin konusunda Sağlık Bakanlığı’nı bir yıl önce Bursa Tabipler Odasıyla birlikte düzenlediği basın toplantısı, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru ve araştırma önergeleri ile uyardığını kaydeden Aydın, yaptığı uyarıların hükümet tarafından dikkate alınmadığını belirtti.

KAÇ KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİĞİ BELLİ DEĞİL

Hastaların yaşamını tehdit eden hidroksikloronkinin dünyadan bir yıl sonra kullanımının yasaklanmasının, ‘Türkiye’de pandemi sürecinin, bilimden, akıldan ve liyakatten uzak olarak, kötü yönetildiğinin en somut göstergesi’ olduğunun altını çizen Aydın, “ Bu son derece yanlıştır, ilacı kullanmayı ben reddettim ancak bu güne kadar bu ilaç nedeniyle tedavi gören kaç kişinin hayatını kaybettiğini bilemiyoruz, veriler şeffaf değil. Sağlık Bakanlığı bu süreci son derece kötü yönetmiştir” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı uyarılara rağmen kullandığı ilacı rehberden çıkardı