CHP’li Arı: Orman yangınları için caydırıcı yasal düzenlemeyi hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

Yayın tarihi: 21 Ağustos 2019 Çarşamba 12:26 pm - Güncelleme: 21 Ağustos 2019 Çarşamba 12:26 pm

CHP Antalya milletvekili Cavit Arı, Dalaman, Göcek, Gelibolu Milli Parkı ve Marmara Adası başta olmak üzere deniz manzaralı ormanlarımızın bulunduğu Antalya, Manisa,Muğla ve Mersin illerimizde yaşanan orman yangınlarının fazlalığı dikkat çekerek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla…

Av. Cavit ARI
Antalya Milletvekili

Ormanlar yalnız insanlara değil, bütün canlılara ve yalnız bir ülkeninin sanına değil, bütün insanlığa faydalı olan eşsiz değerlerdir. Bu güzelliklerin devamı ve gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için mevcudu muhafaza etmeli ve çoğaltmalıyız.Orman yangınlarının %90’dan fazlası insan kaynaklı olduğu düşünüldüğünde özellikle rant amaçlı kasıtlı orman yangınlarının önlenmesine yönelik çok ciddi ve caydırıcı yasal düzenlemelere gerek vardır.Ayrıca unutulmamalıdır ki, orman yangını sadece ağaçların ölmesi değildir.İçindeki diğer canlıların da ölmesi demektir.

Bu bağlamda;

1) Özellikle turizm bölgelerimizde, rant amaçlı kasıtlı orman yangınlarının önlenmesine, yanan ormanların kesinlikle imara açılmaması da dahil olmak
üzere, sorumluların bulunarak cezalandırılmasına yönelik çok daha ciddi ve caydırıcı yasal düzenlemeleri hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?

2) Türk Hava Kurumu’nun envanterinde bulunan ve kullanıma da hazır olan,orman yangınları ile en hızlı ve etkin mücadele aracı olan yangın söndürme uçaklarının kullanımından neden imtina edilmekte ve bunda da ısrar edilmektedir?