CHP’li Altay: Trilyonluk bütçeden halka düşen vergi ve zam

Yayın tarihi: 19 Ekim 2019 Cumartesi 11:02 am - Güncelleme: 19 Ekim 2019 Cumartesi 11:02 am

İktidarın 2020 yılı bütçe teklifini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bütçeden halka vergi ve zam düştü” dedi. Bütçenin asıl kazananının yandaş müteahhitler olduğunu söyleyen Altay, bütçeden kamu özel işbirliği projeleri için 2020 yılı için 18,9 milyar TL ayrıldığına dikkati çekti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2020 yılı bütçesinde halka “vergi ve zam” düştüğünü vurgulayarak, “Bütçe büyüklüğü trilyonu aştı ama içinde halk yok. Bütçenin kazanını faiz lobisi ve yandaş müteahhitler” dedi. Altay, Erdoğan’ın “Milletin cebinden kuruş çıkmadan yapılıyor” diye savunduğu kamu özel işbirliği projeleri için sadece 2020 yılı bütçesinde 18,9 milyar TL ayrıldığına dikkat çekerek, “Hani milletin cebinden kuruş çıkmayacaktı. Bu 18,9 milyar TL’yi kim ödeyecek? Bu para sarayın değil milletin cebinden çıkacak” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 2020 yılı bütçe teklifini değerlendirdi. Bütçe büyüklüğünün 1 trilyon 96 milyar TL olarak açıklandığına dikkati çeken Altay, tüm kamu yatırımları için ayrılan ödeneğin 88.5 milyar TL ile çok yetersiz kaldığını vurguladı.

HALKA DÜŞEN VERGİ VE ZAM

AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle esnafın, sanayicinin, çiftçinin büyük sıkıntı içinde olduğunu, batık kredi miktarının her geçen gün arttığını belirten Altay, şunları söyledi:

“Kötü gidişin bir anda değişmesi mümkün değil. Kaldı ki AKP’nin bunu tersine çevirecek köklü adımlar attığını da görmüyoruz. Bütçe sihirli bir formülmüş gibi sunuluyor. Yandaş basına bakarsanız herkese bir ‘müjde’ var. Bütçe rakamları büyüdü ve trilyonu geçti ama vatandaşın ekmeği büyümüyor. Bütçenin için de EYT’liler yok, enflasyona ezilen memur, işçi yok, traktörüne haciz gelen çiftçi yok, hastanelerine icra gelen tıp fakülteleri yok, yurt bulamayan öğrenciler yok, sokakta işsiz gezen gençlerimiz yok. Trilyonluk bütçede halka düşen vergi ve zam.”

KÖİ FATURASI İKİYE KATLADI

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “milletin cebinden kuruş çıkmıyor” diye savunduğu şehir hastaneleri ile ulaştırma alanındaki KÖİ projelerinin faturasının her geçen yıl arttığına dikkat çeken Altay, “KÖİ faturası her yıl katlanıyor. 2019 yılında 9,8 milyar TL ayrılan KÖİ projeleri için 2020 yılı bütçesine konulan ödenek 18,9 milyar TL’dir. Geçen yıla göre fatura ikiyi katlanmıştır. Hani milletin cebinden kuruş çıkmıyordu?” diye konuştu.

HER 100 LİRALIK VERGİNİN 18 LİRASI FAİZE GİDECEK

Altay, son yıllarda bütçede dikkat önemli noktanın faiz ödemelerinin hızla artması olduğunu da ifade ederek, “2019 yılında devlet topladığı her 100 liralık verginin 15,5 lirasını faiz olarak ödemek zorunda kaldı. Bundan birkaç yıl önce bu oran yüzde 10’a kadar düşmüştü. 2020 yılında ise devlet topladığı her 100 liralık verginin 17,7 lirasını faiz olarak rant kesimine aktaracak. 2020 yılında devlet toplam 139 milyar lira faiz ödeyecek” ifadelerini kullandı.