CHP’li Altay: Diktatörlerin son numarası

Yayın tarihi: 27 Nisan 2022 Çarşamba 1:39 pm - Güncelleme: 27 Nisan 2022 Çarşamba 2:50 pm

CHP Heyeti, Gezi Davası‘ndan çıkan skandal hapis cezası kararlarının ardından Türk Barolar Birliği’ni (TBB) ziyaret etti. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Gezi Davası’ndan çıkan kararlara yönelik, “Gezi paranoyası Erdoğan’da tam gaz devam ediyor” dedi.

Gezi Davası karar duruşmasının ardından iş insanı Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer sanıklar arasında yer alan Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası kararları verilmişti. TBB tarafından yapılan açıklamada kararın hukuka aykırı olduğu belirtildi. Basın açıklaması sırasında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, “Demokrasimiz çok ağır bir tehdit ve tehlike altındadır. Ancak herkesin demokrasiye sahip çıkması zorunluluktur. Gün namuslular için cesaret günüdür.” diyerek çağrıda bulundu.

“KESİNLİKLE SİYASİ BİR KARAR”

Altay,  ziyaretin ana gerekçesinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde çıkan Gezi kararları olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaşananlar hukuk adına trajik vahim tablodur. Kötü örneklerin en kötüsünü yaşadık. Bu karar kesinlikle siyasi bir karardır. Bu karar göstermiştir ki yönetenlerin artık muhalefete tahammülü kalmamıştır. Bu karar göstermiştir ki yönetenler için artık demokrasi bir tepki ve protesto rejimi değildir. Ancak bizim için demokrasi tüm dünyada olduğu gibi hala tepki ve protesto rejimi sürecek. Demokrasimiz er geç kazanacak. Herkesin içinin rahat olmasını isterim.

“ADLİYEYE SİYASET GİRERSE ADALET OLMAZ”

Bir yerde adliyenin olması orada adaletin olduğu anlamına gelmez. Adliyeye siyaset girerse orada adalet olmaz. Tıpkı ibadethaneye siyaset girerse orada ibadet kalmayacağı gibi. Beraat verilen bir davadan, yeni hiçbir delil yokken, karşı oy yazan hakimin söylediği gibi dinlemeler hukuksuz ve dosyada hiç delil yokken ağırlaştırılmış müebbet hapsi verilmesi bana şunu hatırlattı; biz Ergenekon ve balyoz davalarını FETÖ projesi olarak bilirdik. Ama görüyorum ki aynı projeksiyon AKP tarafından mükemmel bir şekilde uygulanabiliyor.

“DİKTATÖRLERİN SON NUMARASI”

Ergenekon ve Balyoz Kumpas davalarını hatırlatan Altay, “Unutulmaması gereken bir şey var,  Ergenekon ve Balyoz kumpas davalarında müebbet hapis cezası alanlar şimdi dışarıda özgür. O cezayı verenler ise ya kaçak yada cezaevinde İstanbul 13. Ağır Ceza’nın da böyle bir duruma düşmeni istemem. Yargı eliyle muhalefeti sindirmek diktatörlerin son numarasıdır. Biber gazları, joplar, plastik mermiler, tazyikli sular yetmedi beyefendiye şimdi de diyor ki ‘muhalefet yok!’ ”

GEZİ PARANOYASI ERDOĞAN’DA TAM GAZ DEVAM EDİYOR

TBB’nin bağımsız duruşunun umutlandıran bir durum olduğunu söyleyen Altay, “Gezi paranoyası Erdoğan’da tam gaz devam ediyor. Şunu kedisinin ve herkesin bilmesini isterim. 8 kişiyi cezaevinde tutarak milyonları susturamazsın. Gezi milyonlarındı, Gezi 10 milyonların olacak. Mahkeme kararların meşruiyeti kamu vicdanındaki karşılığı kadardır. Bu ucube kararın kamu vicdanında bir karşılığı yoktur. dedi.

“GÜN NAMUSLULAR İÇİN CESARET GÜNÜDÜR”

Altay sözlerini şöyle sonlandırdı:

AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan hakimlerin ödüllendirildiği bir yargı sisteminden adalet beklemiyoruz. Türkiye’de demokrasinin yanında olan, yargının üç ayağından biri olan TBB’yi demokrasimiz için bir umut kaynağı olarak görüyoruz. Bugünlerde, yargının siyasetin sopasına dönüştüğü günlerde TBB’nin bağımsız ve özgür duruşu Türk demokrasi adına hepimizi umutlandıran bir durumdur. Demokrasimiz çok ağır bir tehdit ve tehlike altındadır. Ancak herkesin demokrasiye sahip çıkması zorunluluktur. Gün namuslular için cesaret günüdür.”

Gezi Davası kararı yurdun dört bir yanında protesto edildi! İstanbul’da 51 gözaltı