CHP’den ‘sosyal medya yasası’ tepki

Yayın tarihi: 13 Haziran 2022 Pazartesi 3:03 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2022 Pazartesi 3:05 pm

TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden kamuoyunda “sosyal medya yasası” olarak bilinen kanun hakkında yazılı açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “27.Yasama Döneminin 66. torba teklifi olarak gelen düzenleme teklifi, ‘sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse’ için ceza yaptırımı öngörmekte” açıklamasını yaptı. Kaboğlu, seçim tarihi hızla yaklaşırken, AKP-MHP ittifakının ifade özgürlüğünün zapturapt altına alınması için elinden geleni ardına koymayarak şimdi de sosyal medyayı kıskaca aldığını söyledi.

İnternet ve sosyal medyaya ilişkin düzenleme hakkında açıklama yapan Kaboğlu şöyle devam etti:

“Getirilmek istenen, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu, çok yönlü olarak sorunlu: “Ülkenin iç ve dış güvenliği”, “kamu düzeni” ve “genel sağlık” kavramları, son derece geniş kapsamlı olup, suçun nesnel olarak çerçevelenmesi olanaksız. “Gerçeğe aykırı bilgi”, çeşitli kamusal sorunlarda neyin “gerçek” olduğunu saptamak kolay olmayıp, tanımı gereği doğru ya da yanlış olamayacak değer yargılarının da cezalandırılması riskini yaratmakla, Anayasa’nın birçok maddesine aykırı..” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURMUŞLARDI

Basın ve sosyal medya özgürlükleri üzerinden demokratik toplumu baskılamayı amaçlayan 40 maddelik torba önerinin sakıncalarına dikkat çeken Anayasa Hukuku Profesörü Kaboğlu, Covid-19 ortam ve koşullarında 2020’de yasalaşan 7253 sayılı yasa ile iki yıl önce sosyal medya düzenlemesine karşı CHP olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurduklarını hatırlatarak şunları ekledi:

“ANAYASAYA AYKIRI”

“Bu yasayla ilgili iptal kararını beklerken, AYM, bu kez, 27.10.2021 tarihinde, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanununun” 9. maddesini pilot kararla iptal ederek TBMM’nin nasıl bir düzenleme yapması gerektiğini karar vermişti. Bu karara rağmen bunun Komisyonun gündemine bile getirilmeden görüşmelere başlanması, yine baştan Anayasa’ya aykırı bir kanun yapım sürecinin söz konusu olduğunu gösteriyor.”

Sosyal medyaya sansür yasası teklifi TBMM’de