CHP’den Ömer Çelik’e ‘Mavi Vatan’ çağrısı: Özür dile

Yayın tarihi: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 3:56 pm - Güncelleme: 29 Temmuz 2024 Pazartesi 3:58 pm

‘Mavi Vatan’ toplantısının ardından konuşan CHP Sözcüsü Deniz Yücel, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’i CHP ve Namık Tan’dan özür dilemeye çağırdı.

AKP ile CHP arasında ‘Mavi Vatan’ polemiği yaşanıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Somali Tezkeresi’nin görüşüldüğü TBMM’de kürsüye çıkarak AKP iktidarının bu girişimini eleştirerek, bu tezkere ile Somali’de AKP’ye yakın isimlere yeni ‘yatırım olanakları’ sağlayacağını iddia etmişti. ‘Mavi vatan’ kavramını da eleştirerek bunun bir ‘masal’ olduğunu belirten Tan “Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ı işgali sırasında iktidara gelen AKP, yerini sağlamlaştırdıkça dış politikada etkinlik ile ‘işgüzarlık’ı karıştırmaya yöneldi. Ulusal çıkarların korunmasına odaklı dış politikayı özgüven eksikliği saydı. Âdeta ‘Lafla peynir gemisi yürümüyor’ deyişini yanlış çıkarmak için dış politikayı her koşulda bağırıp çağırarak yürütmeyi yeğledi. Orada da durmadı; yeri geldi, Osmanlı’yı ihya hayalleri kurdu; sınır ötesi harekâtlarla yetinmedi, denizaşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu mavi vatan masalından -o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca- neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti” demişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Tan’ın bu sözlerini Yunanistan’ın tezlerine destek olarak nitelemiş ve “Tan’ın ‘Mavi Vatan’ için ‘masal’ demesi kabul edilemez, yakışıksız bir ifade. Mavi Vatan’ımız, ana vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır” ifadelerini kullanmıştı.

ÖMER ÇELİK’E ‘ÖZÜR DİLE’ ÇAĞRISI

Polemik sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Dış Politika Danışma Kurulu ve Milli Güvenlik Politikaları Danışma Kurulu üyeleriyle “Mavi Vatan” konulu toplantıda bir araya geldi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Genel Başkan Yardımcıları Yankı Bağcıoğlu, İlhan Uzgel, Murat Bakan ile İstanbul Milletvekili Namık Tan ile CHP Genel Merkezi’nde toplantıya ilişkin basına açıklamalarda bulundu.

Çelik’i, CHP ve Namık Tan’dan özür dilemeye çağıran Yücel, şunları dedi:

“Akdeniz’de dört yıldır araştırma ve sondaj faaliyetleri yapılamamaktadır. Buradaki gemiler Somali’ye gönderilmiş, Doğu Akdeniz’de bu çalışmaların yapılmayacağı anlaşılmaktadır. Ege Denizi’nde Yunanistan’ın balıkçılarımıza sistemli tacizlerine sessiz kalınmaktadır. Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarımızda üçüncü devletlerin avlanma faaliyetlerine izin verilmektedir. Ege Denizi’ndeki gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılması ve egemenliği tartışmalı ada ile adacıkların Yunanistan tarafından el atılmasına tepki gösterilmemektedir. Doğu Akdeniz’de halen münhasır ekonomik bölge ilan edilmemiştir. 2019’dan itibaren yıllık olarak icra edileceği Mavi Vatan tatbikatının adı değiştirilmiştir. Mavi Vatan kavramı hamaset meselesi yapılamaz. CHP uluslararası hukuktan doğan haklar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin denizlerdeki hakimiyeti ve egemenliğinin korunmasının her zaman savunucusu olmuştur. Bu konuda bir adım bile geri atılmamalıdır. Namık Tan üzerinden polemik yapacaklarına açıklama yapıp tutum alsınlar. Sayın Ömer Çelik’i kurumsal olarak CHP’den, bireysel olarak Namık Tan’dan özür dilemeye çağırıyoruz. ”

CHP’den Suriye çıkışı! “Tek sorumlu AKP”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ