CHP’den öğrencilere barınma ve gıda desteği verilmesi için kanun teklifi

Yayın tarihi: 24 Eylül 2021 Cuma 1:22 pm - Güncelleme: 24 Eylül 2021 Cuma 1:23 pm

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, öğrencilere 9 ay boyunca barınma ve gıda desteği verilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Ankara Milletvekili Gök, devlet yurtlarına yerleşemeyen üniversite öğrencilerine barınma ve gıda desteği verilmesine ilişkin kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu. Öğrenci sayısının iki katına çıkmasına karşın yurt sayısındaki artışın üçte bir oranında kaldığını belirten Gök, “Üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarının çözülmesi için devletin bir an önce harekete geçmesi, inşa ederek ya da kiralayarak mevcut yurtların kapasitesini artırması gerekmektedir” dedi.

Barınamıyoruz Nöbeti 5. gününde! Gençlerin kimliklerine polis el koydu

Gök, yasa teklifinde öğrenciler için şu düzenlemenin yapılmasını önerdi:

“Devlete ait yurtlarda barınma imkanı sağlanamayan öğrencilere beslenme ve barınma yardımı yapılır. Beslenme ve barınma yardımı, ilgili olduğu takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının yüzde 25’ini ve yu¨kseko¨gˆretim kurumlarının o¨gˆrenim su¨relerini as¸mamak kaydıyla bir öğretim yılında dokuz ayı gec¸emez. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Genc¸lik ve Spor Bakanlıgˆı ile Hazine ve Maliye Bakanlıgˆı’nca mu¨s¸tereken belirlenir.”

Çoğu öğrencinin, devlet yurtlarında kendisine yer bulamadığı için ya özel yurtlara yöneldiğini ya da ev kiralamak zorunda kaldığını vurgulayan Gök, “Ekonomik olarak öğrencileri zorlayan bu seçenekler barınma sorununa çare olmak bir yana yaşanan sorunu daha da derinleştirmektedir. Daha da kötüsü bazı öğrenciler barınma sorunu nedeniyle okullarını bırakmak zorunda kalmaktadır” dedi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nu hatırlatan Gök’ün teklifiyle ilgili yaptığı açıklama şöyle:

“Son dönemde özel yurt ücretleri ile konut kiralarında ciddi artışlar yaşandığı dikkate alındığında özel yurtlarda ya da kiralık evlerde barınmak zorunda kalan öğrencilere de barınma ve beslenme yardımı yapılarak maddi destek sağlanması gereği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda kanun teklifi ile, devlet yurtlarından yararlanamadığı için özel yurtlarda ya da kiralık evlerde barınmak zorunda kalan üniversite öğrencilerine de beslenme ve barınma yardımı yapılmasına olanak sağlanmakta ayrıca yapılacak yardımın azami tutarı da, takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının yüzde 25’ine yükseltilmektedir.”

‘Barınamıyoruz’ diyen öğrencileri AKP görevlileri yerde sürükledi