CHP’den ‘Las Tesis’ raporu

Yayın tarihi: 17 Aralık 2019 Salı 9:20 pm - Güncelleme: 17 Aralık 2019 Salı 10:31 pm

CHP “Las Tesis” Raporu hazırladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Kadınların tüm dünyada gerçekleştirdiği protesto, aynı sözlerle Türkiye’de yapıldığında polisin ters kelepçesiyle, göz altısıyla sonuçlandı” dedi.

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı, Las Tesis adıyla bilinen protestonun sözleriyle kadın hakları raporu yayınladı.

Gökçen, şöyle dedi:

“Kadınların tüm dünyada gerçekleştirdiği protesto, aynı sözlerle Türkiye’de yapıldığında polisin ters kelepçesiyle, göz altısıyla sonuçlandı. TBMM’de kadın milletvekillerimizin protestosunun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sözlerden rahatsız olduğunu ifade etti. O zaman biz de Las Tesis’in sözlerinin ne kadar doğru olduğunu anlatmak istedik. Ataerki bir yargıç diyoruz. Türkiye’de yüksek mahkemelerde kadın oranına baktık.

“KADININ ADI OLMADIĞI GİBİ, KENDİSİ DE YOK”

Yüksek yargıda, isminde eşitlik olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nda, binlerce insanın kaderinin bağlı olduğu OHAL Komisyonu’nda kadının adı olmadığı gibi, kendisi de yok.

Seyrettiğiniz şiddet, diyoruz. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayıp uygulamadığını denetleyen GREVIO’nun raporuna karşılık verdiği sözleri ortaya koyduk. Veri açıklamaktan bile kaçınan bakanlık, şiddeti seyrediyor.”

“ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN %100’Ü ERKEKTİR”

Kadının İnsan Hakları Raporu’nda şu değerlendirmeler yer aldı:

“Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, isminde yazılanın aksine eşit bir temsil öngörmemektedir. Kurumun 11 üyesinin yalnızca 1’i kadındır.

Anayasa Mahkemesi’nin emekli olan 113 üyesinin yalnızca 5’i kadındır.

Mevcut Anayasa Mahkemesi üyelerinin %100’ü erkektir.

Yargıtay’ın 43 daire başkanı, birinci başkanvekilleri, birinci başkanı, genel sekreter ve yardımcıları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının tümü erkektir.

Danıştay başkanı kadın olup 2 başkanvekili, bir başsavcı ve genel sekreter erkektir.

Olağanüstü hal döneminde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle kamudan ihraç edilen kişilerin başvurularını inceleyen Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu üyelerinin tümü erkektir.

Uyuşmazlık Mahkemesi’nin 12 üyesinin 4’ü kadın, başkanı ve genel sekreteri erkektir.

5 kamu denetçisinin 1’i kadındır. Kamu başdenetçisi ve kurumun genel sekreteri de erkektir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 26 üyeden oluşmaktadır. Üyelerin yalnızca 6’sı kadındır.”