CHP’den kanun teklifi: Asgari ücret altında işçi çalıştırmanın cezası 3 asgari ücret olsun

Yayın tarihi: 27 Ocak 2022 Perşembe 2:14 pm - Güncelleme: 27 Ocak 2022 Perşembe 2:14 pm

CHP asgari ücret altında çalıştırılan her bir işçi için idari para cezasının 125 TL değil 3 asgari ücret olması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, asgari ücretin altında çalıştırılan her bir işçi için, idari para cezasının 125 TL değil; 3 asgari ücret olarak belirlenmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Hakverdi, “125 TL idari para cezası değiştirilerek yerine 3 brüt asgari ücret idari para cezası ibaresi eklenmelidir. Yapılacak bu değişiklik ile firmalara karşı caydırıcılığın arttırılması, çalışanların ücretlerinin korunması ve kanun ile güvence altına alınması amaçlanmaktadır” açıklamasını yaptı.

Teklifin gerekçesinde “İlgili madde de ifade edilen, 125 TL idari para cezası değiştirilerek yerine 3 brüt asgari ücret idari para cezası ibaresi eklenmelidir. Yapılacak bu değişiklik ile firmalara karşı caydırıcılığın arttırılması, çalışanların ücretlerinin korunması ve kanun ile güvence altına alınması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“İşverenler işçilerle asgari ücret pazarlığına başladı”

Hakverdi “İş Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere; 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Asgari ücret, çalışan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yaşamlarını insan onuruna yakışır bir biçimde sürdürmelerini sağlamalıdır. 2022 yılının asgari ücreti ise, artan hayat pahalılığı ve enflasyona rağmen; 4 bin 253 TL olarak belirlenmiştir.

‘YENİ ASGARİ ÜCRET SONRASI İŞVERENLER YENİ TEKLİFLER SUNUYOR’

Yasa gereği işverenlerin, çalışanlarını belirlenen asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırmaları yasaktır. Ancak yeni asgari ücret ile birlikte; işverenler, çalışanlarına belirlenen 4 bin 253 TL’yi ödeyemeyeceklerini belirtmekte ve yeni teklifler sunmaktadırlar. Bizlere gelen şikayetlere göre; asgari ücretin altında çalıştırılan çoğu insanın maaş hesabına asgari ücret yatırılıyor; sonrasında aradaki fark elden geri isteniyor.

‘İŞÇİLER İŞSİZ KALMA KORKUSUYLA TEKLİFLERİ KABUL EDİYOR’

İşsiz kalma korkusu içinde olan çalışanlar ise, içinde bulundukları çaresizlikten ve işsiz kalma korkusundan dolayı, bu ve benzeri teklifleri kabul etmek zorunda kalıyorlar. İçinde bulunduğumuz kötü koşullara bakıldığında suçu işverene atmak da haksızlık yapmak olur. Pandemi döneminde dahi yeterli desteği alamayan esnaf; artan girdi maliyeti, iş hacmindeki daralma ve vergi yükü ile baş başa bırakıldı. Bir an önce hem işçileri hem de işvereni koruyacak tedbirler alınmalı ve çalışanların en azından belirlenen asgari ücreti evlerine götürmeleri sağlanmalıdır.”

Maaş tebliği yayınlandı: Vergilendirme nasıl olacak?