CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, tepkilerin ardından 7 ay sonra alınan AKP iktidarının İsrail ile tüm ticareti durdurma kararına tepki gösterdi. Demir, “Atı alan Üsküdar’ı geçti! İktidarın Filistin politikasındaki tutarsızlık ve beceriksizlik gerçekten kabul edilemez boyutlara ulaştı” dedi.

AKP iktidarı, Filistin’deki sivillere yönelik insanlık dışı saldırılarda bulunan İsrail ile tüm ticari ilişkileri durdurma kararı aldı. 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler öncesi ticari ilişkilerin askıya alınmaması nedeniyle sıkça protesto edilen AKP, bu kararı İsrail’in saldırılara başladığı 7 Ekim tarihinden yaklaşık 7 ay sonra aldı.

İktidarın, tepkilerin ardından 7 ay sonra gelen kararına CHP’den tepki geldi. CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Volkan Demir, “Atı alan Üsküdar’ı geçti! İktidarın Filistin politikasındaki tutarsızlık ve beceriksizlik gerçekten kabul edilemez boyutlara ulaştı. Önce Ticaret yok, sonra da yasakladık dediler.” ifadelerini kullandı.

‘İKİRCİKLİ POLİTİKALAR DEĞİL SAMİMİ VE TUTARLI MÜCADELE ŞARTTIR’

“Gazze’de yaşanan insanlık dramına iktidar yıllarca kayıtsız kalmış, sadece laf üretmekle yetinmiştir” diye belirten Demir, “On binlerce masumun katledilmesi, karşısında iktidarın sessiz kalması büyük bir sorumsuzluktur. Bu sorun hepimizin ortak namusudur. Bu konuda ikircikli politikalar değil, samimi ve tutarlı bir mücadele şarttır.” dedi.

Volkan Demir konuya dair yazılı açıklamasında şu hususlara yer verdi:

“Türkiye’nin itibarını ve gücünü hiçe sayan bir tutum sergilenmiş, Filistin konusu seçim kavgalarına, çıkar hesaplarına kurban edilmiştir. Gazze yanarken, iktidar seçim çalışmalarına odaklanmıştır. Şimdi ise çaresizce ve geç de olsa son bir adım atılmak zorunda kalınmıştır. Ancak bu adım yetersiz ve geçmişteki ihmalleri telafi etmekten uzaktır. Önce “İsrail’le hiçbir ticari bağımız kalmayacak” dediler. Ardından “Filistin’le ticari bağlarımız devam edecek, İsrail’le değil” açıklamasını yaptılar. Ertesi gün ise “İsrail’le ticaret yapmamak bize zarar verir, İsrail değil biz kazançlı çıkarız” ifadelerini kullandılar.

İşte iktidarın Filistin politikasındaki bu değişken ve çelişkili tutumu, samimiyetsizliğin ve tutarsızlığın açık göstergesidir. Ticari çıkarlarını korumak her daim öncelikli hale gelmiştir. Filistin davasını savunacaklarına dair iddiaları da bu minvalde samimiyetten uzak kalmıştır. Biz iktidara geldiğimizde Filistin konusunda net ve ilkeli bir duruş sergileyeceğiz. Türkiye’nin çıkarlarını gözetirken insani değerleri de göz ardı etmeyeceğiz. Filistin davasının haklı mücadelesini hakkıyla sahipleneceğiz.”

İktidar yoğun tepkilerin ardından İsrail ile ticari ilişkileri durdurdu