CHP’den Hatay itirazı: Fark 2 bin 569’a düştü

Yayın tarihi: 5 Nisan 2024 Cuma 4:22 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2024 Cuma 4:23 pm

Haber: CEREN URAL

Yerel seçimlerin ardından başlayan itiraz süreci devam ediyor. CHP, Hatay’daki sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada farkın 2 bin 569’a kadar düştüğü belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi Binici, Murat Bakan ve Gökçe Gökçen’in de aralarında bulunduğu CHP heyeti, partinin Genel Merkezi’nde Hatay seçimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Özgür Özel’den Hatay için seçim kuruluna ‘mazbata’ çağrısı: Halkın iradesine saygı duyun

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, Hatay seçimine ilişkin hukuki sürece dair bilgilendirme yaptı.

Gökçen, “Artık süreç, kısmen İl Seçim Kurulu’nda devam etmiş olsa da büyük ölçüde Yüksek Seçim Kurulu’na gelmiş durumda. Yüksek Seçim Kurulu’nda verilecek karar Hatay halkının iradesinin yansıması için, daha geçtiğimiz yıl sevdiklerini kaybetmiş olan, yıkılan binalar arasında gözyaşlarını silmeye çalışan Hatay halkının ne düşündüğünün ortaya çıkmasıdır bizim mücadelemiz” ifadelerini kullandı.

“FARK 2 BİN 569’A KADAR GERİLEDİ”

“İlk gün gittiğimiz zaman Lütfü Savaş ile AKP’li aday arasında 3 bin 890 olarak görünüyordu resmi verilerde” diyen Gökçen, şunları söyledi: “Bugün itibariyle 2 bin 569’a kadar gerilemiş durumda. Ve bu sadece ilk itirazlar, maddi hataların düzeltilmesi başvurularıyla gerçekleşti. İlk günden bugüne bin 455 oyumuzun vaktinde, hukuka aykırı şekilde yazılmamış olduğunu tespit ettik. Süreç devam ediyor.”

“GEÇERSİZ OYLARIN GEREKÇESİ TUTANAĞA YAZILMADI”

Hatay Büyükşehir için toplam geçersiz oy sayısının 38 bin 900 olduğunu aktaran Gökçen, “298 sayılı Seçim Kanunu’na göre bir geçersiz oy varsa o oyun neden geçersiz sayıldığının gerekçesinin tutanağa işlenmesi gerekiyor. Fakat gördük ki Hatay’da birçok geçersiz oyun gerekçesi tutanağa yazılmamış. Geçersiz oyların sayısı iki aday arasındaki oy farkının 15 katını geçer duruma geldi” diye konuştu.

YSK’YE ÇAĞRI

Yüksek Seçim Kurulu’na uyarıda bulunan Gökçen, “CHP lehine ortaya çıkacak bir sonuçta oyların yeniden sayımından çekinenler, başka yerlerde kendi lehine oldukları için oyları saydırıyorlar. Bizim burada herhangi bir siyasi müdahaleye karşı sizin göreviniz hukuka uygmaktır, objektif olmaktır ve bu çifte standarta son vermektir. Geçtiğimiz yıl çok büyük bir acı yaşamış olan Hatay halkının iradesinin ortaya çıkması için, hele ki şimdiye kadar tespit ettiğimiz üzere silinen oylar CHP’ye ait olduğu ortaya çıktığı için geçersiz oyların yeniden sayılmasının ve hakkımız olanın Hatay halkına iade etmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi Binici yaptığı açıklamada, “Sandık iradesine ipotek koymaya kalkanlara müsaade etmeyeceğiz. YSK’yı adil davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan ise yaptığı açıklamalarda, “Türkiye’de tüm seçmenlerin oyu önemli. Hatay depremde 24 bin insanın hayatını kaybettiği ve konteynerlerden çıkarak oy kullandığı kenttir. 5 gün Hatay’da itiraz süreçlerini yürüttük. İşin hukuki ve siyasal boyutu var. Aslında siyasal boyutun olmaması gerekir ama Hatay’da var. Reyhanlı’da sandıklar açılınca sınırın diğer tarafından silahlarla Suriye Milli Ordusu taraftarları tarafından kutlama yapıldı. Düşündürücüdür. Gerekçesi belirtilmeyen geçersiz oyların sayılsın talebimiz 4 defa telefonla baskı yapılarak reddedildi. Geçerli oylar sayılmadan mazbata AKP adayına verilirse meşruiyeti tartışmalı adaya verilecektir” dedi.

Kaynak: TELE1