CHP’den Hatay itirazı: 3 bin 389 ölüye oy kullandırttılar

Yayın tarihi: 7 Nisan 2024 Pazar 3:20 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 5:03 pm

Haber: BİŞAR ARSLAN

CHP lideri Özgür Özel, MYK üyeleri ile birlikte Hatay’da AKP adayına mazbata verilmesini YSK önünde protesto etti. CHP kentteki seçimin iptali için başvuru da bulundu. CHP heyetinin yaptığı açıklamada 2 bin 389 ölü seçmen yerine oy kullanıldığı belirtildi.

CHP, Hatay’da itirazlar sürerken mazbatanın AKP’li Mehmet Öntürk’e verilmesine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde tepkisini gösteriyor. Protesto öncesi CHP Genel Başkan Özgür Özel, YSK Başkanı Ahmet Yener’le görüştü. CHP daha sonra kentteki seçimin iptali için YSK’ya dilekçe verdi.

CHP’liler ise protesto için Sıhhiye Parkı’nda toplandı. Parkta basın açıklaması için bir platform oluşturuldu. Özgür Özel’in ses tellerinden geçirdiği operasyon nedeniyle burada bir konuşma yapmadı. Özel’in yerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Gökçen Gökçe ve CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke açıklama yaptı.

‘HATAY’DA OLAĞANÜSTÜ BİR ŞEKİLDE SEÇİMİN İPTALİNİ İSTİYORUZ’

Kentte tespit ettikleri ihlalleri açıklayan Çiftçi şunları söyledi: Talebimiz Hatay’da bütün oyların sayılması. Mümkün değilse geçersiz oylar sayılsın. 3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bunların nasıl oy kullandığını tespitini istiyoruz. Yine 20 sandıkta sandık kurulu başkanları polis ve zabıtalardan oluştuğunu tespit ettik. Kanun dışı bu. Yani Hatay’da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini istiyoruz. Dilekçemizi kurula sunduk. Tüm hakimleri ve kurul üyelerini adaletli davranmaya davet ediyor.”

‘APAR TOPAR BİR MAZBATA TÖRENİ YAPILDI’

Çiftçi’den sonra söz alan CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ise şunları söyledi:

“Yaşadığımız Hatay için birazdan içeriğine ilişkin bazı bilgiler vermek suretiyle olağanüstü ve olağan itiraz dilekçemizi vermiş bulunmaktayız. İlçeler için itiraz dilekçelerimizi ise dün akşam itibariyle verdik Yarın YSK’nın gündemine alınmasını bekliyoruz.

Kayseri Pınarbaşı ilçesinde seçimin iptal kararı mühürsüz oy torbalarına ilişkindir ama aynı şekilde Ardahan Çıldır ilçesinde aynı gerekçe olup Kütahya sayılırken Hatay’ın Samandağ ilçesi sayılmamaktadır. Kapsamlı 80 sayfalık dilekçemizde bu hususları da belirttik.

Hatay’da yaptığımız olağanüstü itiraz kısmına gelirsek, bizim öncelikle Hatay’da talebimiz bütün oyların sayılması, mümkün olmadığı takdirde geçersiz oyların sayılması olup, yine tespit ettiğimiz 3 bin 389 ölü seçmen bulunmaktadır. Biz bu ölü seçmenin nasıl kullandığının tespitini talep ediyoruz. Seçimin iptalini istiyoruz. Bizim tespit edebildiğimiz 20 sandıkta sandık kurulu başkanları polis ve zabıta memurlarından oluşmaktadır. Yani kanunun aksine bir sandık kurulu oluşumu söz konusudur. Dolayısıyla Hatay’da olağanüstü bir şekilde seçimin iptalini talep ediyoruz. Bugün verdiğimiz dilekçenin ana başlıkları da bu kapsamdadır. Buradan bütün il, ilçe seçim kurulları dahil olmak üzere hakimlere, seçim kurulu üyelerine adalete uygun haklı hakkaniyetli ve kanuna uygun bir şekilde davranmaya davet ediyoruz.

İki aday arasında büyük bir fark olan Buca’da mazbata geciktirilirken, YSK dün sabah ‘Hatay İl Seçim Kurulu’na itiraz süreçleri sonuçlanmadan, bir mazbata işlemi yapmayın’ demişken apar topar bir mazbata töreni yapıldı. Dolayısıyla bu sürecin çifte standartlar YSK kararıyla devam etmesini diliyoruz. Başvurularımızı yaptık, yarın gündeme alınmasını bekliyoruz.”

Selin Sayek Böke ise AKP adayı Mehmet Öntürk’e verilen mazbatayı meşru görmediklerini belirterek yarın (8 Nisan) bir kez daha YSK önünde toplanma çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Hatay’da AKP’li Mehmet Öntürk yüzde 44.48, CHP adayı Lütfü Savaş ise yüzde 44.05 oy almıştı. YSK itirazlar sürerken, Öntürk’e mazbata vermişti.

İtirazların sonuçlanmadığına dikkat çeken CHP Genel Başkanı Özgür Özel bugün saat 15:00’te YSK önünde toplanma çağrısında bulunmuştu.

Özel X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Hatay’ın sandıktaki iradesine günlerdir masa başı oyunlarla müdahale edilmektedir. Başvurularımız sonuçlanmadan ve YSK kararını açıklamadan siyasi baskılarla haksızca ve hukuksuzca mazbata verilmiştir. Bizler yarın saat 15.00’te YSK önünde olacağız. Hatay’ın iradesine sahip çıkmak isteyen herkesi barışçıl ve anayasal hak arayışı için YSK önüne çağırıyorum.”

POLİS ABLUKASI

Özel’in çağrısı sonrasıAnkara Emniyet Müdürlüğü protesto için YSK önünde yapacağı basın açıklaması öncesinde Sıhhiye’de güvenlik önlemleri almaya başlamıştı. YSK’nın binasının da bulunduğu Sıhhiye’deki parkın etrafı bariyerler ile kapatılmıştı. Resmi ve sivil çok sayıda emniyet görevlisi, bölgede sabah saatlerinden itibaren görev yapmaya başlamıştı.

Kaynak: TELE1