Özgür Özel: 2019’da İstanbul iptal edildiyse Hatay sekiz kez iptal edilir

Yayın tarihi: 15 Nisan 2024 Pazartesi 4:11 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2024 Pazartesi 5:39 pm

Haber: Ceren Ural

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Eğer 2019 İstanbul Yerel Seçimleri iptal edildiyse bizim başvurumuzla Hatay Seçimleri sekiz kez iptal edilebilir” dedi.

CHP’nin resmi sonuçlara göre 2024 Yerel Seçimleri’nde yüzde 44,48 oy alan AKP’li Mehmet Öntürk’ün, yüzde 44.05 oy alan CHP’li Lütfü Savaş’ın önünde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandığını açıklanarak mazbatanın verilmesine yönelik itirazlarını sürdürüyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan yardımcıları ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Lütfü Savaş’ın bulunduğu heyet, Yüksek Seçim Kurulu’na “Tam kanunsuzluk” gerekçesiyle itiraz dilekçesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, üç bin 361 farkla sonuçlanan seçimde üç bin 389 ölü seçmene oy kullandırıldığını öne sürmüştü.

ÖZGÜR ÖZEL: 2019’DA İSTANBUL İPTAL EDİLDİYSE HATAY SEKİZ KERE İPTAL EDİLİR

Özgür Özel, YSK’ya sekiz maddelik bir başvuru yaptıklarını ve yaptıkları başvurunun YSK tarihinin en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusu olduğunu belirterek, “Eğer 2019 İstanbul Yerel Seçimleri iptal edildiyse bizim başvurumuzla Hatay Seçimleri sekiz kez iptal edilebilir” dedi.

Özel şunları söyledi:

“Daha önce de açıkladığımız gibi Yüksek Seçim Kurulu’na Hatay ve Hatay İskenderun ilçe için ayrı ayrı ‘tam kanunsuzluk’ iddiasıyla başvurumuzu yapmış durumdayız. Bu başvuruyu bizzat yapacağımı ve takip edeceğimi söylemiştim. Bu başvuruyu kendisi de Hataylı olan Genel Sekreterimizle, Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımızla ve Hatay’daki itiraz süreçlerini yerinden takip eden Genel Başkan Yardımcılarımız Gökçe Gökçen ve Murat Bakanla birlikte gerçekleştirdik. Tam kanunsuzluk başvurumuz herhalde Yüksek Seçim Kurulu’na tarihi boyunca yapılmış en kapsamlı tam kanunsuzluk başvurusudur. Birazdan sekiz başlığına değineceğim meselenin herhangi bir tanesi, tarafsız ve siyasi baskılardan arındırılmış, sadece hukuk normlarına göre düşünülen vicdan sahibi insanlarda seçimin yenilenmesi yönünde karar verme durumunu yaratacaktır. Hiç şüphe yok. Her birisi için Yüksek Seçim Kurulu’nun aldığı talebimize uygun kararlar mevcuttur. Bizim başvurumuz, eğer 2019 İstanbul Yerel Seçimleri iptal edildiyse bizim başvurumuzla Hatay Seçimleri sekiz kez iptal edilebilir.

“ÇOCUKLARINA DOĞRU BİR MİRAS BIRAKMAZ”

Geçen sefer itiraz ettiğimizde saymama kararı hukuki değil, siyasiydi. Çünkü AK Parti isteyince sayıyorsun. Ama bugün biz onlara üç bin 389 ölü seçmenin listesini vermişken, yurt dışındakilerin listesini vermişken ve tüm kanıtlarımızla tam kanunsuzluk hallerini sıralamışken, kendisi aday olan kişi seçim kurulunda görev yapıyorken artık bu vakitten sonra bu tam kanunsuzluğa tam kanunsuzluk demedim, görmedim diye imza atacak birisi çocuklarına çok doğru bir miras bırakmayacaktır.

Buraya talimat verenlere söylüyorum: Aklınızı başınıza alın. Bunlar seçmenin vicdanından dönüyor. Size bu aklı verenler size de iyilik yapmıyor, ülkeye hiç iyilik yapmıyor, Hatay’a hiç iyilik yapmıyor. Ve son kez söylüyorum: Seçilmiş bir kurula siyasi sebeplerle baskı yapmak büyük bir suçtur ama o siyasi baskıya boyun eğmek bir hakimden beklediğimiz bir tutum değildir. Yüksek Seçim Kurulu’nun böyle bir karar vermeyeceğini, bu siyasi baskılara boyun eğmeyeceğine yürekten inanıyor, her birisiyle vicdanıyla baş başa verecekleri karar için şimdiden teşekkür ediyorum. “

Orhan Sarıbal: Hatay Valisi İl Seçim Kurulu’nu tehdit etti!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Eğer 2019 İstanbul Yerel Seçimleri iptal edildiyse bizim başvurumuzla Hatay Seçimleri sekiz kez iptal edilebilir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ