CHP’den Erdoğan’a ‘200 liracık’ tepkisi

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 5:27 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 5:47 pm

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçiş ücreti “200 liracık” ifadesini kullanmasına tepki gösterdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çanakkale Köprüsü’nün açılışında söylediği ‘200 liracık’ ifadesine tepki gösteren Faik Öztrak “‘Pahalı’ yanıtını aldı. Erdoğan’ın ufak gördüğü ‘200 liracık’ dediği 200 lira, Bu ülkedeki en değerli banknot…”  ifadelerini kullandı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Sözlerine Nevruz Bayramı’nı kutlayarak başlayan Faik Öztrak’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

TÜRKİYE, EN FAZLA ETKİLENECEK ÜÇ ÜLKEDEN BİRİ

OECD’ye göre; Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, 2022’de küresel büyümeyi 1 puan aşağı çekecek. Yine bu işgalin küresel enflasyona katkısı 2,5 puan olacak. Ama bazı ülkelerin bu savaştan çok daha fazla etkilenecekleri de açık. Bunların arasında Türkiye, en başlarda yer alıyor. Türkiye, Rusya’dan enerji ithalatındaki sıkıntıdan, en fazla etkilenecek üç ülkeden biri olarak gösteriliyor. Bu, sarayın kötü yönetimi sonucu enerjide Rusya’ya aşırı bağımlı hale gelmemiz neticesi. Milletimizin hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerini odağına alan yeni politikalara acil ihtiyacımız var.

DIŞ POLİTİKAYI SİYASETE MALZEME ETTİĞİNİZDE MİLLETİN KARNI DUYUYOR MU

Bu yıl tarımda olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini, aylardır söylüyoruz. Çiftçimizin ayağa kaldırılması için bu şart, diyoruz. Fakat ne yazık ki saray hükümeti milleti tamamen unuttu. Vatandaşın sesini duymuyor, halini görmüyor. Bırakın savaşın yarattığı fırsatları kullanmayı, riskleri en aza indirmek için gerekli tedbirleri ve buna yönelik bir stratejiyi bile ortaya koyamadılar. Üyelerin ‘ne yaptınız’ diye resmen sormasından korktuklarından, zabıtlara geçmesinden korktuklarından Milli Güvenlik Kurulu’nu dahi toplayamadılar. Onun yerine sen, ben, bizim oğlan partilileri toplayıp sözde güvenlik zirvesi yaptılar. Şimdilerde sarayın kibirlisi, hangi devlet adamlarıyla görüştü, bunun üzerinden oy devşirmeye çalışıyorlar. Soruyoruz: Dış politikayı iç siyasete malzeme ettiğinizde, bu görüşmeleri ballandıra ballandıra anlattığınızda, aç bıraktığınız milletin karnı doyuyor mu? Saray için, varsa yoksa yandaş müteahhitler varsa yoksa rant varsa yoksa giderayak kazanın dibini sıyırma çabası.

“Rusya ve Ukrayna anlaşmaya yakın”

“KÖPRÜ GÜZEL AMA MİLLETTEN ÇOK YANDAŞA GÜZEL”

“Bir araştırma kuruluşunun raporuna göre, kamu özel işbirliği projeleri nedeniyle 2021-2045 döneminde bir avuç yandaş müteahhide dolarla avroyla verilen, garantilerin toplamı 153 milyar dolar. Bu raporda, geleneksel yöntemlerle 100 liraya yapılabilecek bir şehir hastanesinin, 170 liraya çıktığı da hesaplanmış.

Bu hafta sonu büyük törenlerle açılan Çanakkale Köprüsü’nde de durum farklı değil. Köprü güzel! Ama milletten çok, yandaşa daha güzel! Feribotla günlük 12-13 bin geçiş yapılan Çanakkale’de köprüye 12 yıl boyunca günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilmiş. Hem de dolarla avroyla hesaplanarak.

Geçmeyen araç başına ödenecek garanti parası 15 Euro + KDV. Yani bugünkü kurla 290 lira. Geçiş ücreti, Avrupa’daki enflasyona göre de, Euro cinsinden artacak. Köprüden geçmenin maliyeti Bugün 290 lira, önümüzdeki dönemdeki Avro kuru ve Avrupa enflasyonuyla Yarın kim bilir kaç lira…”

“200 LİRACIK BU ÜLKEDEKİ EN DEĞERLİ BANKNOT”

Erdoğan Çanakkale Köprüsü’nün açılış töreninde, geçiş ücretinin ‘200 lira-cık’ olduğunu açıkladı. Erdoğan’ın ‘cık’ dediği 200 lira, asgari ücretlinin bütün bir gün çalışarak elde ettiği gelirinden, 60 lira fazla. Nitekim, Erdoğan da tören alanına getirdiği kalabalığa ‘Pahalı mı’ diye sorduğunda, ‘Pahalı’ yanıtını aldı. Erdoğan’ın ufak gördüğü ‘200 liracık’ dediği 200 lira, Bu ülkedeki en değerli banknot…

Ayıptır. Yazıktır. Günahtır. Erdoğan’ın açıkladığı fiyata göre; 290 liralık geçiş ücretinin 200 lirası geçenden alınacak. Ama Kars’ta, Iğdır’da, Şanlıurfa’da oturup, bu köprülerden geçmeyenler de, köprüden geçmiş gibi para ödeyecek.”

Çanakkale Köprüsü’nün açılışında gösterilmeyen görüntüler