CHP’den enflasyon yorumu: Merkez Bankası virgül farkıyla kurtuldu

Yayın tarihi: 3 Ağustos 2021 Salı 1:51 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2021 Salı 1:51 pm

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, enflasyon verileri için “Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 19. Gerçekleşen enflasyon yüzde 18,95. Merkez Bankası, ‘Politika faizi enflasyondan yüksek olacak’ diyordu. Ne tesadüf ki Merkez Bankası virgül farkıyla faiz artırmaktan kurtuldu” değerlendirmesini yaptı.

CHP Sözcüsü Öztrak, temmuz ayında tüketici enflasyonunun rekor kırdığını, yılın ilk 7 ayında gerçekleşen enflasyonun, tüm yıl için belirlenen enflasyon hedefinin iki katından fazla olduğunu ifade etti.

Öztrak, 12 aylık tüketici enflasyonun ise yüzde 18,95 ile son 27 ayın zirvesine çıktığına dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 19. Gerçekleşen enflasyon yüzde 18,95. Merkez Bankası, ‘Politika faizi enflasyondan yüksek olacak’ diyordu. Ne tesadüf ki (!) Merkez Bankası virgül farkıyla faiz artırmaktan kurtuldu” açıklamasını yaptı.

TÜİK’e rağmen enflasyon zirve yaptı

Öztrak’ın sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirme şöyle:

“CÜZDANIMIZDA DA BÜYÜK YANGIN VAR: Ormanlarımız yanıyor. Ciğerlerimiz kavruluyor. Kahroluyoruz. Diğer tarafta cüzdanlarımızda da büyük bir yangın var. Temmuz’da enflasyon rakamlarında pek çok rekor kırıldı. Temmuz’da tüketici enflasyonu yüzde 1,8 ile tüm temmuz aylarının en yüksek enflasyonu oldu. Yine bu yılın ilk yedi ayında gerçekleşen tüketici enflasyonu yüzde 10,41 ile mevcut seride en yüksek seviyeye sıçradı. Yedi ayda gerçekleşen enflasyon, tüm yıl için belirlenen enflasyon hedefinin iki katından fazla.

MERKEZ BANKASI VİRGÜL FARKIYLA FAİZ ARTIRMAKTAN KURTULDU: 12 aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 18,95 ile son 27 ayın zirvesinde. TCMB’nin politika faizi yüzde 19. Gerçekleşen enflasyon yüzde 18,95. TCMB; ‘Politika faizi enflasyondan yüksek olacak’ diyordu. Ne tesadüf ki (!) TCMB küçük bir dijit farkıyla, faiz artırmaktan kurtuldu.

CÜZDANDAKİ YANGIN TABELADAKİ ENFLASYONDAN FAZLA: Ama milletin cüzdanında hissettiği yangın çok daha büyük. Enflasyon Araştırma Grubu’nun rakamlarına göre Temmuz’da gerçekleşen enflasyon yüzde 4,89 oldu. İlk yedi aydaki enflasyon ise yüzde 25,14. TÜİK ’in rakamlarıyla bile son bir yılda, et yüzde 29,17, süt-peynir-yumurta yüzde 25,87, katı-sıvı yağlar yüzde 47,09, sebze yüzde 26,98, elektrik yüzde 29,15, gaz yüzde 19,78 zam gördü. Ama tabeladaki enflasyon yüzde 18,95. Enflasyonun yayılımı da yüksek. 415 üründen 367’sinin fiyatı son bir yılda artmış. Son bir yılda fiyatı düşen ürün sayısı ise sadece 17.

ÜRETİCİ ENFLASYONU YÜZDE 45’E DAYANDI: Temmuz’da üretici enflasyonu ise yüzde 2,46. 12 aylık üretici enflasyonu ise yüzde 44,92. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makas ise açılmaya devam ediyor. Temmuz’da üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 25,97 puan. Bu da mevcut serilerde bir rekor!

ÇÖZÜM SANDIK: Ekonominin açılmasıyla beraber özellikle belirli hizmet kalemlerinde de önemli artışlar var. Yemek hizmetlerinde 12 aylık fiyat artışı yüzde 21,26. Bu da mevcut seride en yüksek artış. Mutfak ve cüzdanlardaki yangın devam ediyor. Milletin hissettiği enflasyon ise çok daha yüksek. Hükümet mutfaklardaki, cüzdanlardaki yangını söndürmek yerine algıyı yönetmeye uğraşıyor. Olan milletimize oluyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor. Sandık, sandık, sandık.”