CHP’den çarpıcı ‘sahte içki’ raporu: ‘Fiyatların en yüksek olduğu ülke Türkiye’

Yayın tarihi: 26 Aralık 2020 Cumartesi 6:09 pm - Güncelleme: 26 Aralık 2020 Cumartesi 6:09 pm

CHP, sahte içki nedeniyle yurttaşların hayatını kaybetmesi üzerine bir rapor hazırladı. Alkol fiyatlarının gelir düzeyine oranla dünyanın en pahalı ülkesinin Türkiye olduğunu belirten raporda, bu sebeple yaşanan ölümlerin AKP döneminde arttığı belirtildi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla oluşturulan oluşturulan komisyon, 78 günde 98 kişinin ölümüne sebep olan sahte içki üzerine 34 sayfalık bir rapor yayınladı. Gelirlere oranla içki fiyatlarının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğu belirtilen raporda. Yüksek oranda vergi alınmasının, evde içki üretilmesine neden olduğu ve sahte içki satan tacirlere yaradığı belirtildi.

“SONUÇ VE ÖNERİLER”

Kapsamlı bir şekilde hazırlanan ve kamuoyuna sunulan raporun “Sonuç ve Öneriler” kısmında bundan sonrası için neler yapılabileceği belirtildi.

İşte o bölüm;

“Sahte içki tüketimi ve buna bağlı ölümleri araştıran komisyonumuz, sahte içki arzı ve tüketiminin en önemli nedeninin alkollü içeceklere son yıllarda yapılan zamlarla birlikte içkilerden alınan yüksek vergiler olduğunu gözlemlemiştir. Uluslararası istatistik kurumlarının ve Sayıştay raporlarının yayınlamış olduğu veriler de alkollü içecek fiyatlarının olağanüstü düzeylerde arttığını ortaya koymaktadır. Sahte içki tüketimi, kişisel tercihten ziyade bandrollü içkilerin yüksek fiyatlar nedeniyle satın alınamamasının bir sonucudur. Sosyo-ekonomik açıdan, giderek yoksullaşan halk kesimleri iktidar tarafından seküler yaşama müdahalenin artmasıyla birlikte içki tüketimini bu anlamda daha ucuz ve kaçak yollardan temin etmektedir. Alkollü içecek fiyatlarının sürekli artırıldığı ve içki tüketimine ilişkin yasak ve ideolojik söylemlerin yaygınlaştığı bir ortamda ne yazık ki sahte içkiye yönelim de artacaktır. Alkol satışı yapan mekanların fiili olarak kapatılması, etil ve metil alkole ilişkin yeterli ve etkili denetimlerin yapılmaması da yine sahte içkiye bağlı ölüm ve kalıcı sağlık sorunlarının artmasına neden olacaktır. Bu kapsamda CHP komisyonu olarak sahte içki ölümlerinin son bulması adına aşağıda yer alan maddelerle iktidara çağrı yapıyoruz:

  1. Alkolden alınan başta ÖTV olmak üzere yüksek vergilerin makul seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Ancak bu ürünlerden alınan verginin hükûmetlerce bir ucu açık gelir kapısı olmaması adına vergilerin yine bağımlılık karşıtı amaçla sağlık gerekçesiyle kullanılması önem arz etmektedir.
  2. Alkol satış saatlerine ilişkin yasak esnetilmelidir. Öte yandan, salgın gibi alkol tüketimiyle doğrudan ilgisi olmayan gerekçelerle alkollü içecek satan işletmelere yönelik fiili kapatma kararları alınmamalıdır. TEKEL bayilerine keyfi olarak uygulanan satış yasakları kaldırılmalıdır.
  3. Alkol satışı kısıtlamasına uyulmaması nedeniyle yüksek meblağlarda kesilen ceza tutarları makul bir seviyeye indirilmelidir.
  4. Alkol kaçakçılığı ve merdiven altı üretimlere karşı denetim ve tedbirlerin artırılması ve metil alkol içeren içki satışı yapan kişi veya işletmelere etkili cezai işlemlerin uygulanması gerekmektedir.
  5. Sosyal medyada yetkili olmayan kişi veya şirketlerin etil ve metil alkol satışına ilişkin denetimler yapılması ve bu kişi/şirketlerin alkol satışı yapması engellenmelidir.
  6. Alkol tüketimine ilişkin ideolojik ve kutuplaştırıcı söylemlerden vazgeçilmesi ve içki tüketiminin seküler bir yaşam tercihi olduğu göz önüne  alınarak içki tüketen bireyler üzerinden politika yapmaktan vazgeçilmelidir.”

RAPORUN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN