CHP’den çarpıcı rapor: Yetersiz beslenen çocukların sayısı artıyor

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:10 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2023 Cuma 12:10 pm

AKP iktidarının ekonomi politikaları sebebiyle enflasyon rekor seviyelere fırlarken, döviz kurundaki artış da devam etti. Türkiye’deki ekonomik kriz giderek derinleşirken, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yayımlanan olduğu raporda, çocuklarda bodurluk ve kronik açlığın arttığı belirtildi.

AKP’nin politikaları nedeniyle yaşanan ekonomik kriz ülkedeki yoksulluğu her geçen gün artırırken, CHP “Eylem planında sağlıklı beslenme, okulda açlık var” adlı raporu yayımladı.

“YETERSİZ VE SAĞLIKSIZ BESLENME GİDEREK ARTTI”

Raporda, okul öncesi öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar çocukların önemli bir kısmının yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin giderek arttığı ifade edildi. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli Ücretsiz Okul Yemeği Programı’nın (OYP) acil olarak uygulamaya geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

İLKÖĞRETİM VE LİSELER İÇİN ÜCRETSİZ “OKUL YEMEĞİ” PROJESİNDEN BAHSEDİLMİYOR

Raporda; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda; “Okul öncesi eğitim programlarında ücretsiz olarak sunulan beslenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması” hedefi 5 yıl boyunca sürekli hizmet olarak devam edeceği ancak Eylem Planı’nda ilköğretim ve liseler için ücretsiz “Okul Yemeği” projesinden bahsedilmediğine de değiniliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın da 2019-2023 Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesi İle İlgili Eylem Planı’nda yer alan 2020’de, “Doğu ve Güneydoğu’da okul yemeği programının pilot/öncelikli uygulamasının yapılması, okul yemeği programının ülke genelinde yaygınlaştırılması” hedefi hayata geçmedi.

14,8 MİLYON KİŞİ YETERSİZ BESLENİYOR

Raporda, Sağlık Bakanlığı’nın eylem planında bodurluğun ve kronik açlığın yüzde 5-10 oranında azaltma hedefi varken verilere göre daha da arttığı belirtiliyor. Dünya Gıda Örgütü’nün 2022 verilerine göre, Türkiye’nin 82,3 milyonluk nüfusunun yüzde 18’ine denk gelen 14,8 milyon kişi yetersiz besleniyor.

YETERSİZ BESLENME ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL ŞIRNAK

Bireyin gereksinim duyduğu besin öğelerinin, protein, enerji, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda veya dengeli bir şekilde alınamaması sonucu ortaya çıkan yetersiz beslenme oranının en yüksek olduğu il yüzde 20,6 ile Şırnak olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler’in 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu ise Türkiye’de yetersiz beslenmenin yaygınlık oranını yüzde 2,5, beş yaş altı çocuklardaki bodurluk oranını yüzde 5,5 olarak gösterdi.

Okul yemeği uygulamasının önemi raporda, şöyle ifade edildi:

“Yoksul aileler için ekonomik bir avantaj oluşturabilir. Aileler, çocuklarını okula göndererek hem onların beslenme ihtiyaçlarını karşılamış olurlar hem de onlara eğitim fırsatı sağlarlar. Bu, ailelerin çocuklarını çalıştırmak yerine okula göndermelerini teşvik etmek konusunda önemli bir etkiye sahip olabilir. Çocukların genel beslenme ve sağlık durumunu iyileştirebilir ve ilerleyen yıllarda yaşayacağı hastalıkların önüne geçerek sağlık harcamalarını azaltabilir. Dengeli ve düzenli yemekler, çocukların konsantrasyonunu, öğrenme yeteneğini ve akademik başarılarını artabilir. Çocukların okulda daha fazla zaman geçirmesi ve eğitim olanaklarından yararlanması teşvik edilir. Besleyici okul gıdaları okul kayıt oranlarını ortalama yüzde 9, okula devam oranlarını yüzde 8 artırmaktadır. ”

Kamu-İş Osmaniye İl Başkanı Yücel: Ekonomik krizde kamu emekçilerinin durumu ortadadır