TBMM'de 'sapık' tartışması! 'Nerde görülmüş başkanvekilinin milletvekiline küfrettiği' TBMM'de 'sapık' tartışması! 'Nerde görülmüş başkanvekilinin milletvekiline küfrettiği'

CHP'li Murat Emir, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan teğmenler için "Toplum kesimlerini, milletimizi rahatsız edecek eylem ve söylemlerden kaçınmak lazım" diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a, "Siz neyden rahatsız oldunuz?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Can Atalay ile ilgili TBMM'ye yapılan toplantı başvurusunun ardından açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un Kara Harp Okulundaki teğmenlerin ant içme görüntüleri hakkında yaptığı "Toplum kesimlerini, milletimizi rahatsız edecek eylem ve söylemlerden kaçınmak lazım" açıklamasına yanıt veren Emir, şunları söyledi:

"KARNINIZDAN KONUŞMAYIN"

"Harbiyeli teğmenlerin mezuniyet töreninde içtikleri yemin bir tartışma konusu oldu. Bu tartışmayı çok büyütmek düşüncesinde değiliz ama sayın bakanın sözlerinş anlamakta güçlük çekiyoruz. Kendisi bu görüntülerden milletin rahatsız olduğunu söylüyor. Sayın bakan; yeminde laik demokratik cumhuriyete sahip çıkma var, şerefiyle askerlik yapmak ve şerefiyle ölmek var, cumhuriyete sahip çıkmak var. Bu millet Atatürk'ü de, cumhuriyetini de, cumhuriyetin temel değerlerini de yüzde yüz sahiplenir. Kanınızdan konuşmayın, açıkça konuşun. Siz neyden rahatsız oldunuz? Laik demokratik cumhuriyetten mi rahatsız oldunuz? Cumhuriyet ilkelerinden mi yoksa Harbiyelilerin 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz" demesinden mi rahatsız oldunuz? O şanlı üniformayı giyenler elbette ki ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal'in askeridir. Dolayısıyla başkalarının arkasına sığınarak konuşmasın. O yemin metninde kimsenin rahatsız olacağı bir şey yoktu. O günün coşkusuyla Harbiyelilerin subay olmanın heyecanıyla yaptıkları bir yemin olarak değerlendirilmelidir.

"BU YEMİNİ NEDEN KALDIRDINIZ?"

Ama şunun da tartışılmasında yarar var; resmi yeminden bahsediliyor. Resmi yemin tüm askerlerin üniforma giydikten sonra içtikleri yemindir. Oysa Harbiyeliler 2016 yılına kadar geleneksel olarak subaylık yemini içiyorlardı. Yani o söz konusu yemin aslında bir subaylık yemini ve geleneksel olarak 2016'ya kadar içiliyor, kılıçlar sallanarak ve birbirine değdirilerek yapılıyordur.

2016'da siz bu yemini niye kaldırdınız? Hangi kavramdan rahatsız oldunuz da 2016'dan sonra Harbiyelilere yemin ettirmiyorsunuz? İşte bunu sorgulamak gerekiyor."

https://tele1.com.tr/akpyi-rahatsiz-eden-yemin-toreninden-yeni-goruntuler-900-tegmen-kilic-cekti-1132116/

Kaynak: TELE1