CHP’den Bakan Özhaseki’ye Diyarbakır mermeri sorusu

Yayın tarihi: 30 Ekim 2023 Pazartesi 11:53 am - Güncelleme: 30 Ekim 2023 Pazartesi 11:53 am

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TOKİ’nin inşaatlarında Diyarbakır mermerinin neden kullanılmadığını sordu.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhakesi’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Sezgin Tanrıkulu, dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen Diyarbakır mermerinin TOKİ’nin inşaatlarında neden kullanılmadığını sordu.

Tanrıkulu önergesinde, “Geçmişte uygulanan bazı projelerde kullanılan ve menşeinin ne olduğu bilinmeyen kötü örnekler Diyarbakır mermeri olarak lanse edilmiş ve bir önyargı oluşmuştur. Diyarbakır dünyada önemli bir mermer havzası olup Avrupa, ABD, Avusturya, Ortadoğu, Çin ve Hindistan’a ihracat yapmaktadır. Diyarbakır mermeri, Diyarbakır ve çevre illerindeki onlarca fabrikanın hammadde kaynağı olup ve on binlerce çalışana istihdam oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.

TERCİH EDİLMEME SEBEBİ NEDİR?”

Sezgin Tanrıkulu’nun Mehmet Özhaseki’ye sorduğu sorular şunlar:

– Dünyada önemli bir mermer havzası olan Diyarbakır mermeri birçok ülkede kullanılırken ülkemizde neden hak ettiği değeri görmemektedir?

– Çeşitli ülkelere ihraç edilen Diyarbakır mermerinin TOKİ yapılarında tercih edilmeme sebebi nedir?

– Bu mermerin kamu projelerinde kullanılması için çalışmalar var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?

– Diyarbakır mermer havzasının 1 yıllık kapasite tutarı ne kadardır? 

– 2023 yılı içerisinde Diyarbakır mermeri hangi ülkelere ihraç edilmiştir ve toplam ihraç tutarı (ülkelere göre dağılım belirtilmek üzere) ne kadardır?

“Bu faiz artışları TOKİ’den ev alanları da vuracak!”