CHP’den askerlik görevini yapanlara müjde

Yayın tarihi: 4 Kasım 2019 Pazartesi 2:44 pm - Güncelleme: 4 Kasım 2019 Pazartesi 2:44 pm

Cumhuriyet Halk Partisi,  erbaş ve erlerin askerlik süresince sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından ödenmesine ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunuldu.

 

CHP, er ve erbaşlar için “sigortalı askerlik” önerdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine, grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, erbaş ve erlerin askerlik süresince sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından ödenmesini öngörüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine üç grup başkanvekili tarafından hazırlanarak TBMM Başkanlığı’na sunulan teklif, Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeriyor. Altı maddelik kanun teklifi, erbaş ve erlerin askerlikte geçen hizmet sürelerinin sigortalı sayılarak sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi ve askerlik dönüşü işleri hazır olmayan işşiz gençlerin dönüş tarihlerinden itibaren 6 ay süreyle işsizlik sigortasından yararlanmasını içeriyor. Teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

TOPLUMSAL ADALET VE SORUMLULUĞUN BİR GEREĞİ

“Bilindiği üzere askere alınan erbaş ve erler hayatlarının en verimli döneminde vatani görevlerini yapmaktadır. Askerlik gibi kutsal bir vatani görevi yerine getiren gençlerimiz ulusal savunmamıza ve güvenliğimize destek olmaktadır. Bu kutsal görev için bazı gençlerimiz çalıştıkları işi bırakarak, bazı gençlerimiz ise hiç sigortalı çalışması olmadan askere alınmaktadır. Askerlikte geçen süreleri ancak sonradan imkânları olanlar borçlanıp, hesaplanan primleri kendileri ödeyerek sigortalılıktan saydırabilmektedir. Oysa askerlikte geçen sürede, her ne kadar karşılıksız ve parayla ölçülemeyecek vatani bir görev olsa da, asker gençlerimizin sigorta primleri ve zorunlu masraflarının devletimiz tarafından karşılanması toplumsal adalet ve sorumluluğumuzun bir gereği olup vatandaşlarımızca devlete ödenen vergilerin bir kısmının ulusal savunmamıza destek olan askerlerimizin sigorta ve zorunlu giderlerinin karşılanması için ayrılması bu sorumluluğumuzun kısmen de olsa yerine getirilmesine destek olacaktır.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN DE YARARLANACAKLAR

Erbaş ve erlerin askerlik süresince sigorta primlerinin tamamının devlet tarafından ödenmesi (sigortalılık girişi olmayan gençlerimizin askerlik görevi ile birlikte sigortalarının da başlatılması) hem devletimiz hem de vatandaşlarımız açısından toplumsal ve sosyal bir görevdir. Diğer yandan işini bırakıp veya iş bulamadan askere alınan erbaş ve erlerimiz doğal olarak bu süre içinde iş hayatından uzaklaşmaktadır. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, eğer hazır bir işleri yoksa işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Yapılan düzenlemeyle askerlik hizmetinin tamamlanmasından sonra işsiz kalanlara işsizliğin olumsuz sonuçlarını hafifletmek ve iş aramak için geçirecekleri altı ay boyunca işsizlik ödeneğinden yararlanmalarına imkân sağlanmaktadır.”