CHP’den asgari ücret çıkışı! İktidara 12 maddelik çağrı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2023 Çarşamba 3:44 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2023 Çarşamba 3:49 pm

CHP’li Gamze Taşçıer, asgari ücret zammını belirlemeye yönelik toplantı öncesinde iktidara seslendi. Zam tutarını komisyonun belirlemesi gerektiğini vurgulayan Taşçıer, “AKP Genel Başkanı’na komisyonun yetkisini bir kez daha gasp etmemesi için çağrı yapıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Saray’da gerçekleştirilecek olan üçüncü toplantısı öncesi CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

“Asgari ücret belirleme yetkisi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nundur” hatırlatmasını yapan Taşçıer, “AKP Genel Başkanı’na komisyonun yetkisini bir kez daha gasp etmemesi için çağrı yapıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan Taşçıer; partisinin, bugün açıklanması beklenen asgari ücret zammına yönelik 12 maddelik önerisini de duyurdu.

Taşçıer’in açıklamaları şöyle:

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçtiğimiz hafta 2 toplantı gerçekleştirdi. Ancak bugün öğrendik ki AKP Genel Başkanı işçi ve işveren taraflarını Saray’a çağırmış. Bu komisyonun göstermelik bir pazarlık süreci yürüttüğünü biliyorduk. Çünkü işçinin sözünün dinlenilmediğini, Erdoğan’ın tek başına karar verdiği, sonra da ekranların başına geçip bir siyasi şova dönüştürdüğünü hepimiz görüyoruz. Bu iktidar; ne yasa, ne Anayasa, ne yönetmelik, hiçbir kurala uymuyor.

“KOMİSYONU ÇAĞIRMAK BAKANIN GÖREVİDİR”

-Komisyonu toplantıya çağırmak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın sorumluluğudur. Yazılı kurallar böyle. Ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ‘Şu gün toplanacağız’ diye açıklama yaptı. Nihayetinde o gün o toplantı olmadı ama süreç böyle başladı.

“ASGARİ ÜCRETİ KOMİSYON BELİRLER”

-Asgari ücret belirleme yetkisi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nundur. Bu komisyon elbette emekçiden yana karar alabilecek yapıda değil. Ama bir kural var ve uyulmak zorunda. Asgari ücret yönetmeliği, açık bir şekilde komisyon kararının kesin olduğu ve kararı kamuoyuna komisyon başkanının açıklayacağını hükmediyor. Bu kural, ortada dururken AKP Genel Başkanı’na komisyonun yetkisini bir kez daha gasp etmemesi için çağrı yapıyoruz.

“BU ŞOVUN ALICISI KALMADI”

-‘Komisyon şu kararı verdi ama benim gönlümden bu koptu’ tarzı bir gösteriye karnımızın tok olduğunu, sürekli tekrar eden bu şovun alıcısının kalmadığını da hatırlatıyoruz.

“CHP BU GÖSTERMELİK SÜRECİN PARÇASI OLMAYACAK”

-Henüz komisyonda bir rakam konuşulmamışken, Saray’daki görüşme sonrası Erdoğan’ın asgari ücreti açıklaması, komisyonun fiilen lağvedilmesinin de tekrarı olacaktır. Biz CHP olarak bu göstermelik sürecin bir parçası olmayı, bir tutar açıklayıp arkamıza yaslanmayı doğru bulmuyoruz.

CHP’DEN İKTİDARA 12 MADDELİK ÖNERİ

Taşçıer, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Saray’daki toplantısı öncesinde partisinin iktidara 12 maddelik önerilerini sıraladı.

Taşçıer açıklamasına şöyle devam etti:

-Asgari ücret tespit sürecinde, 5 haneli bir sayıyı bulmaktan öte milyonlarca emekçinin kalıcı yoksulluktan nasıl kurtulacağını önemsedik ve önemsiyoruz. CHP’nin asgari ücretle ilgili 12 maddelik önerilerini aktaracağım:

1- Asgari ücret insanlık onuruna yaraşır bir seviyeye yükseltilsin.

2- Asgari ücrette bu yıl tek artış ısrarından vazgeçilsin

3- Gelir vergisi ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülsün

4- Vergi tarife dilimleri, en az yeniden değerleme oranı veya asgari ücret artış oranı kadar artsın.

5- Asgari ücret vergi istisnası matrahtan indirim yöntemiyle uygulansın.

6- İşverenlere sağlanan 5 puan SGK Prim Desteği işçilere de sağlansın.

7- Yemek Bedeli İstisnası günlük brüt günlük asgari ücretin yüzde 50’sine endekslensin.

8- Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 131 sayılı sözleşmesi onaylansın.

9- Sendikal örgütlenme hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.

10- Cumhurbaşkanına keyfi olarak Grev ve Lokavt erteleme hakkı veren madde yürürlükten kaldırılsın.

11- TÜİK talimatla hareket etmeyi bırakıp, gerçek verileri açıklamaya başlasın.

12- Anayasa’nın 49 ve 55’inci maddeleri uygulansın.

Asgari ücrette kritik toplantı için saat verildi! Gözler Saray’da

Kaynak: TELE1