CHP’den adalet raporu: Adil ve insanca yaşam sürme hakkı ‘ütopya’ haline geldi
19 Mayıs 2022 Perşembe
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 2022’nin ilk dört ayını kapsayan “Adalet Raporu” hazıladı.
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Bülbül’ün hazırladığı rapora göre 120 toplantı ve gösteriye kolluk kuvvetleri tarafından müdahale edildi, toplam 4 bin 760 kişi gözaltına alındı, kendi hayatlarıyla ilgili karar vermek isteyen 84 kadın evli veya sevgili oldukları, akraba veya birinci derece yakını olan erkekler tarafından öldürüldü, cezaevlerinde 909 kişi hak ihlaline uğradı.
Raporda, 2022 yılının ilk üç ayında Anayasa Mahkemesi’ne 31 bin 599 bireysel başvuru yapıldığı ve başvuruların 8 bin 668’inin (yüzde 2,8’i) yanıtlandığı aktarıldı.
“HAK İHLALLERİ HER ALANDA ARTARAK DEVAM ETMİŞTİR”
“2022 yılının ilk dört ayında adalet sistemi, ekonomi, yoksulluk, yoksunluk, eğitim, sağlık, ekoloji gibi insan hayatını doğrudan etkileyen alanlardaki kriz giderek derinleşmiştir. İktidarın yurttaştan yana olmayan başarısız ekonomi politikaları krizin büyümesine neden olmuş, akaryakıttan doğal gaz ve elektriğe, zorunlu hane giderlerinden gıdaya, tekstilden sağlığa, eğitime kadar üst üste yapılan zamlar yurttaşı yoksullaştırmış, ‘orta sınıf’ tanımını kaldırmış, ülkeyi fakirleştirmiştir. Yurttaşların insan onuruna yaraşır, özgür ve adil bir düzen taleplerini dile getirmeleri, otoriterleşen iktidarın daha sert müdahalesiyle yanıt bulmuş, hak ihlalleri her alanda artarak devam etmiştir” ifadelerine yer verilen raporda ; hukukun üstünlüğü, adil ve insanca bir yaşam sürme hakkının “ütopya haline geldiği” söylendi.
Raporun, 2022 Yılı Yatırım Programı’nda eğitim alanına yönelik yatırımları içeren bölümünde dini ve mesleki eğitim ağırlığına dikkat çekildi. Buna göre, bu yıl “İmam hatip lisesi ve uygulama atölyesi inşaatları” için yüzde 56’lık bir artışla 465 milyon TL harcama öngörüldüğü aktarıldı.
Rapora göre, Sefalet Endeksi’nin AKP’nin iktidara geldiği ve 2001 krizinin etkilerinin hissedildiği 2002 yılındaki yüzde 40’lık seviye yüzde 47 ile aşıldı. Türkiye, 2022 yılına hem TL’deki değer kaybının yarattığı etkiyle benzin gibi ürünlere yapılan zamlarla hem de yüzde 36.2’lik yeniden değerleme oranı kadar artırılan vergi, harç ve cezalarla başladı. Doğal gaz fiyatlarına yüzde 15 ile yüzde 50 arasında zam yapılırken; benzinin litresine 61 kuruş, motorinin litresine 1 lira 29 kuruş ve oto gazın litresine 78 kuruş zam geldi. Ekonomik krizden en çok esnaf etkilendi. 2022 yılının ilk üç ayında toplam iflas sayısı 29 bin 360 olurken, mart ayında iflas sayısı bir önceki aya göre yüzde 14 oranında arttı. Şubat ayında 8 bin 987 olan toplam iflas sayısı mart ayında 10 bin 226’ya çıktı.
Benzer Haberler
Son anket! CHP birinci, altılı masa yüzde 51’i aşıyor
06/07/2022 9:40
Berat Albayrak’ın avukatı duyurdu: CHP’nin 128 milyar dolar cezasına itirazı reddedildi
06/07/2022 7:59
Meclis’in tatile girmesinin ardından CHP’den flaş karar
06/07/2022 6:17
Tüm dengeler değişti! CHP ilk defa birinci parti… İşte son seçim anketi
05/07/2022 9:18
Öztrak: Nebati uyandı
04/07/2022 17:55
Menderes Belediyesi’ne AKP döneminden kalma ihaleye fesat operasyonu
04/07/2022 12:10