CHP’de kurultay sona erdi! Tüzük değişikliği kabul edildi

Yayın tarihi: 6 Eylül 2024 Cuma 6:37 pm - Güncelleme: 6 Eylül 2024 Cuma 11:29 pm

CHP’nin ‘İkinci Yüzyılda Değişim’ adını verdiği 20’nci Olağanüstü Kurultayı’nda Tüzük Komisyonu’nca sunulan tüzük metni oylandı. Ön seçim tartışmalarına neden olan tüzük metni oy çokluğuyla kabul edildi. Oylama sonrası partililere teşekkür eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “‘Yarın bambaşka bir Türkiye’ye uyanacağız” dedi.

CHP’nin 20’nci Olağanüstü Tüzük Kurultayı devam ediyor. Basına kapalı olarak tüzük metninin oylamasını gerçekleştirdiği kurultayda, değişiklik yapılan tüzük önerisi metnindeki detaylar belli oldu. Buna göre, kadın ve gençlik kotası, genel merkezin kullanacağı yüzde 15’lik kontenjan, üç dönem sınırı gibi tartışmalı konuların delegeye sunulan son hali görüşüldü.

Özgür Özel: Partimizi aşağıya çekmeye çalışanları o çukurda bıraktık yolumuza baktık

TÜM MADDELER KABUL EDİLDİ

Kurultayda sunulan tüm maddeler oy çokluğuyla kabul edildi. Ön seçim yöntemlerini belirleme konusunda tartışmalara neden olan 52. maddenin oylamasında tartışma yaşandı. Bu madde de oy çokluğuyla kabul edildi.

ÖZEL’DEN TEŞEKKÜR

Oylama sonrası partililere seslenen Genel Başkan Özgür Özel ‘yarın bambaşka bir Türkiye’ye uyanacağız’ dedi.

Özel’in konuşması şöyle:

“Bu kadar tartışmalı konular varken düşüncelerini dile getiren konuşmacılara, onları dinleyenlere ve delegelere yürekten teşekkür ediyorum.

Bu teşekkür konuşması aslında vekaleten yapılan bir konuşma. Bu tüzüğün bir maddesi ya da hepsi ne güvenoyudur ne de güvensizliktir. Kazanan CHP’dir. Ancak partinin içinde sanki bir çekişme varmış gibi göstermeye çalışanlar karşısında alınan sonuç çok kıymetlidir.

Yarın bambaşka bir Türkiye’ye bambaşka bir CHP’ye uyanıyoruz.”

 

TÜZÜK METNİNDE NELER VAR?

Metinde, “Kadın ve Gençlik Kolları” başlığının ikinci maddesinde yer alan, “Bu kollar kongre ve kurultaylarını iki yılda bir yapar” maddesi, “İlçe ve il kongrelerini izleyen en kısa sürede yaparlar” şeklinde değişti. Ayrıca, bölüme yapılan ekte, “Bu kolların yapacakları her türlü seçim, çalışma ve etkinlikler ana kademeyle uyumlu olarak gerçekleştirilir. Olası uyuşmazlıklarda itiraz merci bir üst yönetim kademesi olup Merkez Yönetim Kurulu kararı kesindir” ifadelerine yer verildi.

ÖN SEÇİMDE KONTENJAN

Metinde, ön seçim için farklı yöntemler sıralandığı görüldü. Ön seçimin örgüt veya hakim gözetiminde yapılması örgütün görüşüne bırakıldı. Buna göre, milletvekilliği adaylıklarında ön seçim örgüt denetiminde olursa PM’ye yüzde 15’lik bir aday belirleme kontenjanı verilecek. Bu kontenjanın yüzde 5’i il örgütüne, yüzde 5’i kadın ve gençlik kollarına ve yüzde 5’i de milletvekillerine bırakılacak.

BELEDİYE BAŞKANLARI VE MİLLETVEKİLLERİNE DÖNEM SINIRI

Tüzük metninde “TBMM Üyeliği İçin Adayların Saptanması” başlıklı bölümünde, üç dönem sınır getirildiği görüldü. Bölümde yer alan dokuzuncu maddeye göre, erken seçim yapıldığı takdirde mevcut dönem hesaba katılmayacak. Metinde ayrıca, milletvekili bulunmayan seçim çevrelerinde milletvekili çıkarmak veya bu çevrelerde oy yükseltmek amacıyla MYK’nın önerisi, PM kararıyla dönem kuralı uygulanmayabileceği vurgulandı. Ayrıca eklenen geçici maddeyle dönem kuralı şartının 27’nci yasama döneminde başlayacağı kaydedildi.

Belediye başkanlığı adaylığı için de üç dönem kuralı olacak, ön seçimden çıkan adaylar için bu kural geçerli olmayacak.

SANDIĞI TERK ETMEK KESİN İHRAÇ

Kurultayda oylanan tüzük metninde ”Parti Suçları” bölümünde değişiklikler yapıldığı görüldü. Buna göre, kesin çıkarma gerektiren cezalara, ”Sandık kurulu asıl veya yedek üyeliği görevini özür belirtmeden yerine getirmemek” maddesi eklendi.

PARTİNİN KURULUŞ HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Delegelerin oyuna sunulan tüzük metnine, ”Partinin Kuruluş Haftası” başlığının eklendiği görüldü. Buna göre, partinin kuruluş yıl dönümü her yıl 4-9 Eylül tarihlerinde bilimsel, sanatsal, kültürel, tarihsel ve siyasal etkinlikler düzenlenerek kutlanacak.

“GÖREVLERİ SONA ERSE BİLE SEÇME SEÇİLME HAKKI KISITLAMANAMAZ”

Oylanan kurultay metnine ayrıca, “Üyelerin Görevleri ve Hakları” başlığına, “İlçe başkanlığı, ilçe yönetim kurulu üyeliği, il başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği, il disiplin kurulu üyeliği, kurultay delegeliği, partiden belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği görevinde bulunanlar bu görevleri süresince parti içi seçme hakkını kullanmadan yoksun bırakılamazlar. Genel başkanlık, Parti Meclisi üyeliği, il ve ilçe başkanlığı, partiden milletvekilliği ve belediye başkanlığı görevinde bulunanların bu görevleri sona erse bile seçme hakları kısıtlanamaz” maddesi eklendi.

Kaynak: TELE1