CHP’de ‘HDP’ tartışması: Kapalı grup toplantısında neler konuşuldu?

Yayın tarihi: 7 Ekim 2020 Çarşamba 7:58 am - Güncelleme: 7 Ekim 2020 Çarşamba 8:00 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında, parti genel merkezinde yapılan basına kapalı grup toplantısında, HDP’ye yönelik yapılan son gözaltı operasyonları da tartışıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında, parti genel merkezinde basına yapılan kapalı grup toplantısında, HDP’ye yönelik yapılan son gözaltı operasyonları da tartışıldı. Kılıçdaroğlu’nun, HDP’ye destek verilmesi nedeniyle gelen eleştirilerin dile getirilmesi üzerine, “İnsanların inancı, kimliği, siyasi görüşü bizi bağlamaz, bunun üzerinden siyaset yapmıyoruz. Dün nasıl AKP’li Bursa, Balıkesir, Ankara belediye başkanları hukuksuz şekilde istifa ettirildiğinde bu konudaki haksızlığı dile getirdiysek, bugün de hukukun, mağdurun yanında duruyoruz” dediği öğrenildi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, CHP’de yeni yasama yılı başlamadan önce Ankara dışında yapılması planlanan kamp programının pandemi nedeniyle iptal edilmesi üzerine, Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekillerini dün parti genel merkezinde topladı, toplantıda yeni dönemde yürütülecek çalışmalar, izlenecek politikalar tartışıldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve 3 saat süren toplantıda 20’nin üzerinde milletvekili söz aldı.

Kılıçdaroğlu: Türkiye dünyaya yalan söyler mi?

“MİLLİYETÇİLİK ÜZERİNDEN HEDEF ALINIYORUZ”

Toplantıda gündeme gelen konulardan birisi de Kobani olayları gerekçesiyle, HDP’li belediye başkanı ve yöneticilerine yönelik gözaltı operasyonu nedeniyle başta Kılıçdaroğlu olmak üzere partili çok sayıda milletvekilinin HDP’ye verdiği destek oldu.

Edinilen bilgiye göre bazı milletvekilleri, “HDP’ye verdiğimiz destek nedeniyle milliyetçillik üzerinden hedef alınıyoruz, milli olmamakla suçlanıyoruz” görüşünü dile getirdi. Hukukçu bazı milletvekilleri ise başta Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen olmak üzere tutuklamaların “hukuki” olmadığını belirterek, HDP’ye verilen desteğin, demokrasi ve adalet çerçevesinde olduğunu ifade etti.

“S-400’LERE DÜNYA KADAR PARA VERİP, DEPODA BEKLETENLER Mİ MİLLİYETÇİ”

eleştiriler üzerine söz alan Kılıçdaroğlu, CHP’nin milliyetçilik konusunda “gocunacak bir durumu olmadığını” belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

“Biz olaya hak, hukuk, demokrasi zemininde bakıyoruz. Tartışacağımız zemin bu. CHP’nin milliyetçilik açısından sorgulanacak hiçbir yanı yok. Bu konuda özgüvenimiz tam. Tank palet fabrikasını satanlar mı milliyetçi, Süleyman Şah türbesini kaçıranlar mı milliyetçi, S-400’lere dünya para verip, depoda bekletenler mi milliyetçi? Bizim milliyetçiliğimizi sorgulayanları asıl siz bunlarla sorgulayın, bu konuda özgüvenli olun, bizim milliyetçilik konusunda gocunacağımız bir durum yok, çünkü vereceğimiz cevap çok.”

“AKP’Lİ BAŞKANLARA DA SAHİP ÇIKTIK”

Toplantıda bir milletvekili ise HDP’nin siyasi çizgisini eleştirerek, HDP ile yan yana görünülmesi ve destek verilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun ise kendilerinin “hukuk ve mağdurun yanında olduğunu” belirterek, geçmişte AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine istifa etmek zorunda kalan Ankara, Bursa, Balıkesir belediye başkanlarına yapılan haksızlığa da karşı çıktığını anımsattı.

Toplantıdan yansıyan bilgiye göre CHP lideri, “Biz her zaman adaletten yanayız. İnsanları inancı, kimliği, siyasi görüşü bizi bağlamaz, biz bunların üzerinden siyaset yapmıyoruz. Dün nasıl Bursa Balıkesir Ankara belediye başkanları hukuksuz olarak görevden alındığında bu konudaki haksızlığı dile getirdiysek, bugün de hangi partiden olursa olsun hukukun yanında, mağdurun yanında duruyoruz” görüşünü dile getirdi.

Flaş… Son HDP’li belediyeler de kayyuma gidiyor: 82 gözaltı kararı

ÖNCELİK EKONOMİ

Toplantıda ülke gündemindeki önemli sorunlar da tartışıldı. Yurttaşların ekonomik olarak büyük sıkıntı içinde olduğu değerlendirmesi yapılan toplantıda, CHP’nin bu konuda gerek Meclis, gerekse sahada yapacağı çalışmalar ve sorunları, çözüm önerileriyle dile getirerek, “umut olabileceği” ifade edildi.

Kılıçdaroğlu’nun iktidarın bu zorlu ekonomik sorunları perdelemek için gündem değiştirmeye çalışabileceğini belirterek, “Ama biz bu bu sorunları her ortamda, her fırsatta dile getirmeye devam etmeliyiz” dediği öğrenildi.

Buldan, Kobani operasyonları için Saray’ı suçladı