YSK CHP’nin itirazını kabul etti: Oy kullanma süreleri uzatıldı

Yayın tarihi: 16 Mayıs 2023 Salı 3:23 pm - Güncelleme: 16 Mayıs 2023 Salı 5:30 pm

YSK, CHP’nin başvurusu üzerine oy kullanma süresi kısaltılan beş ülkede oy kullanma sürelerini uzatma kararı aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı yabancı ülkelerde oy kullanma sürelerinin kısaltıldığını belirterek Yüksek Seçim Kurulu’na(YSK) itirazda bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Muharrem Erkek şunları söyledi:

“Örneğin Amerika’da, Avustralya’da, Kanada’da bu ülkelerde 20-24 Mayıs, beş gün olarak belirlenmişti. Dün akşam alınan bir kararla belli gerekçelerle bu 20-21 Mayıs yani iki güne indiriliyor. Kimi ülkelerde farklı uygulamalar kıtaların durumuna göre. Burada esas olan seçmenin iradesini sandığa yansıtmaktır. Daraltmak değil, genişletmemiz gerekir. Sandık sayısını arttırmamız gerekir. Onun içinde bir başvuru yaptık. Özellikle Amerika gibi Kanada gibi ülkelerde ulaşımı başka şeyleri düşündüğünüzde ama biz en doğru kararın verileceğine inanıyoruz. Çünkü seçmenler de tüm planlarını bu kararlara göre yapıyorlar.”

YSK KABUL ETTİ

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, YSK’nın yaptıkları itirazı kabul ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Yurter Özcan, “SON DAKIKA: YSK İTİRAZIMIZI KABUL ETTİ Talebimiz kabul edilerek;  Amerika Birleşik Devletleri,  Kanada,  Avustralya,  İrlanda ve  İngiltere’de oy verme süresi 20 Mayıs 24 Mayıs günleri arasında Yüksek Seçim Kurulu tarafından güne çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.

YSK BAŞKANI’NDAN RESMİ AÇIKLAMA

YSK Başkanı Ahmet Yener de Yurter Özcan’ın saydığı ülkelerde oy sayım süresinin uzatıldığını açıkladı. AKP, CHP, MHP ve YSP’nin verdiği dilekçeyi dikkate aldıklarını belirten Ahmet Yener şunları söyledi:

“Yüksek Seçim Kurulu, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Yeşil Sol Gelecek Partisi’nin vermiş olduğu ortak dilekçeyi dikkate almış, Dışişleri Bakanlığıyla Türk Hava Yollarıyla gereken iletişimleri kurmuş ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Avustralya ve İrlanda’da oy verme saatleri ve günlerine ilişkin siyasi parti temsilcilerimizin ortak vermiş oldukları dilekçeleri değerlendirilerek 20-24 Mayıs tarihleri arasında oy verme günleri belirlenmiştir.”

İKİNCİ TUR AÇIKLAMASI

Yener, 28 Mayıs’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İkinci Tur Oylaması hakkında da açıklama yaptı. Türkiye’de ikinci tur oylamasının ilk kez yapılacağını hatırlatan Yener, “İkinci Tur Oylaması, 15 günlük bir süreç. Türk siyasi tarihimizde ilk defa uygulanan bir süreç. Bu nedenle sürenin kısalığı ve acil karar alma süreci de göz önüne alınarak daha önceki ilk tur oylamada da yurt dışı temsilciliklerde oy verme gün ve saatlerine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın ve siyasi parti temsilciliklerinin de talepleri göz önüne alınarak ufak tefek değişiklikler, düzeltmeler yapılmıştır. Bu düzeltmeler ikinci oylama süreci içerisinde de siyasi parti temsilciliklerimizden ve Dışişleri Bakanlığımızdan gelen talepler değerlendirilerek mümkün olduğunca karşılanmaya çalışılmaktadır” şeklinde konuştu.

Süre 17.00’da sona eriyor! Partiler YSK’ya itiraza hazırlanıyor