CHP, Seçim Kanunu’nu AYM’ye götürdü

Yayın tarihi: 12 Nisan 2022 Salı 4:10 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2022 Salı 4:14 pm

CHP, AKP ve MHP’nin teklifi üzerine değişen Seçim Kanunu‘nun 4 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

CHP, 7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

CHP Grubu’nca hazırlanan ve 7393 sayılı Kanun’un; seçim kurullarını düzenleyen 5- 6, cumhurbaşkanını propaganda yasakları dışında tutan 11 ve seçim kurullarının 3 ay içerisinde yenilenmesini öngören 12’nci maddelerinin iptali için hazırlanan dilekçe, AYM’ye teslim edildi.

CHP yönetimi, başvurusunda ilgili düzenlemelerin Anayasa’nın 12 ayrı maddesini ihlal ettiğini bildirdi. Dilekçede şöyle denildi:

“7393 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 5, 6, 11 ve 12’nci maddeleriyle 298 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikler (il ve ilçe seçim kurullarında görev alan hakimlerin kıdem esası yerine ad çekme usulüyle belirlenmesi ve mevcut kurulların üç ay içinde getirilen değişikliğe istinaden yeniden teşekkül ettirilmesi ile Cumhurbaşkanı için öngörülen propaganda yasaklarında hukuki boşluk oluşturulması) başta demokratik hukuk devleti ve seçim güvenliği ilkeleri olmak üzere; Anayasa’nın 2, 5, 11, 13, 14, 17, 36, 37, 67, 68, 79, 138’inci maddelerine aykırı olması sebebiyle; telafisi imkansız zararlar ortaya çıkacağı için, iptal davası sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yürürlüklerinin durdurulmasına ve iptallerine karar verilmesi talep edilmektedir.”

CHP Seçim Kanunu’ndaki üç maddenin iptali için AYM’ye başvuracak

‘SEÇİM GÜVENLİĞİNİ DİNAMİTLİYOR’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Seçim Yasası’nda değişiklikler öngören kanun teklifine ilişkin TBMM’de, “Getirdiğiniz teklif seçim güvenliğini dinamitliyor. Bizzat kendi elinizle yaptırdığınız ittifak düzenlemesini bozuyor, partili Cumhurbaşkanına hukuksuz, adaletsiz, devlet imkanlarıyla propaganda imkanı getiriyor. Açıkça suç işliyorsunuz, Anayasa’yı ihlal ediyorsunuz. Biz bu işin peşini bırakmayı asla düşünmüyoruz. Düzenlemeyi elbette seçim güvenliği açısından Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz ama diğer maddeler kendisine güvenen bir siyasi parti için engel değildir. Ancak asıl hesap, gölgelemeye çalıştığınız hesabı sandıkta vereceksiniz” diye konuşmuştu.

Seçim Kanunu’ndaki değişiklik Resmi Gazete’de! Baraj düştü, ittifak sistemi değişti