AKP’li vekil TELE1’e verilen cezayı açıklayamadı!

Yayın tarihi: 20 Ekim 2022 Perşembe 4:52 pm - Güncelleme: 20 Ekim 2022 Perşembe 6:22 pm

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul  iktidarın sansür aracı RTÜK’ün TELE1’e ekran karartma kararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. AKP Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ise muhalefet sıralarından gelen ‘TELE1 neden kapatıldı?’ sorusuna yanıt veremedi.

İktidarın sopası haline gelen Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TİP Milletvekili Sera Kadıgil’in TELE1 canlı yayınındaki ifadelerini gerekçe göstererek TELE1’e 3 gün ekran karartma cezası verdi. Karara siyasiler, gazeteciler, sivil toplum kuruluşları ve sanatçılardan tepki yağarken CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul konuyu Meclis gündemine taşıdı. CHP’nin Meclis’te komisyon kurulsun RTÜK’ün haksız, hukuksuz cezaları araştırılsın; TELE1, televizyon kanalları karartılmasın; haber alma hakkımız engellenmesin önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. TELE1’e 3 gün süreyle kapatma cezası verdi. Amacı belli. Kanalı kapatmak. İktidarın pembe kanalları hakkında ise onlarca şikayete rağmen hiçbir işlem yapmayan yine RTÜK. Kesilen her ceza hepimizin ifade özgürlüğüne ve haber alma hakkına darbe.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul ise şunlar söyledi:

Ebubekir Şahin kendisini kamuoyuna karşı değil kendisini oraya atayanlara karşı sorumlu tutuyor. Şimdi fiili olarak ekranlarını karartıyor. TELE1’e verilen ceza kamuoyuna ve milletvekillerine verilmiş bir cezadır. Toplum dayanışarak TELE1’in yanında duracak ve bunun üstesinden gelecektir. Ayarını bozduğunuz kantar gün gelir sizi de tartar. TELE1’in yanında olacağız.

AKP’Lİ VEKİL TELE1’İ AÇIKLAYAMADI

AKP Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, konuşmasının başında gazetecileri tebrik eden Canbey’e muhalefet sıralarından ‘TELE1 neden kapatıldı?’ sorularını yanıtlayamadı.