CHP, Gezi davası hükümlüsü Can Atalay için TBMM Başkanlığı'na başvuru yaparak Meclis'i 9 Ocak'ta olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP'nin dilekçesini İYİ Parti imzalamadı.

CHP, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'a ilişkin AYM'nin ikinci kararının da uygulanmamasıyla ilgili 9 Ocak Salı günü Meclis'in olağanüstü toplanması ve Genel Kurul'da görüşme açılması için TBMM Başkanlığı'na başvuru yaptı.

İYİ PARTİ İMZALAMADI

TBMM Başkanlığı'na sunulan dilekçede, Özgür Özel ve Erkan Baş'ın yanı sıra, CHP, DEM Parti ve Saadet-Gelecek Grup Başkanvekilleri ile Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, milletvekilleri Sevda Karaca Demir, Cemal Enginyurt ve Mustafa Yeneroğlu'nun imzası yer aldı. İYİ Parti grubu toplantı çağrısına imza vermedi. Çağrıya destek veren partilere teşekkür eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X hesabından "İYİ Parti de oturuma katılarak destek vereceğini bildirdi" ifadesini kullandı. https://twitter.com/eczozgurozel/status/1743236015769227418

NE OLMUŞTU?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce reddedilmişti. Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti. Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim’de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi bu karara da uymamıştı. Daire bir de kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine Atalay'ın avukatları yine AYM'nin yolunu tutmuştu. AYM bir kez daha Atalay için hak ihlali kararı vererek, Yargıtay ve alt mahkemelerin kararı denetleme yetkisi bulunmadığına hükmetmişti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi de bu karara da uymamıştı.
Kaynak: TELE1