CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç: Arşivler ortaya çıkartılsın

Yayın tarihi: 19 Aralık 2019 Perşembe 12:49 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2019 Perşembe 2:50 pm

100’den fazla insanın öldürüldüğü, binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nın yıldönümünde konuşan CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, Genelkurmay arşivlerinin ortaya çıkarılarak suçluların bulunmasını istedi.

Milli Piyango bileti alan herkesi ilgilendiren haber! Onlarca kişi bir bilette pay sahibi olacak…

Ülkeyi 12 Eylül kanlı darbesine götüren 100’den fazla insanın öldürüldüğü, çok sayıda insanın göç etmek zorunda bırakıldığı Maraş Katliamı’nın bugün 41’inci yıl dönümü. 19- 20 Aralık 1978’de ülkücüler tarafından Alevilere yönelik düzenlenen katliamda yaşamını yitirenler 21 Aralık Cumartesi Günü saat 12.00’de Maraş Yörükoğlu Cemevi’nde anılacak.

BirGün’e konuşan CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç, yıllar önce bu acı olayın herkes tarafından göründüğünü söyledi. Öztunç, “Bu acı bir daha yaşanmamalı bu nedenle devletin arşivlerini açması gerekiyor. ‘Maraş olaylarında ne olmuş, işin içinde kim varmış, bu acıların sebebi kimler olmuş’ diye bakılmalı” dedi.

MEZAR TAŞINI ÇOK GÖRÜYORLAR

Katliamı tarihçilerin inlemesi gerektiğini vurgulayan Öztunç, “Maraş’ta öldürülen insanların mezarları hâlâ belli değil. İnsanlara bir mezar taşını çok görüyorlar. Genelkurmay arşivleri ortaya çıkartılsın herkes ne olduğunu öğrensin ve mezar yerleri gösterildi” ifadelerini kullandı.

GÖSTERMELİK YARGILAMA YAPILDI

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) katliamın yıldönümüne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, faşistlerin tetikçiliğini yaptığı ve devletin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen planlı ve organize bir katliam olduğuna dikkat çekti. Devletin Maraş’ın sorumluluğunu kabul etmesi ve özür dilemesi istenen açıklamada, “Bugüne kadar gerçekleştirilen bütün Alevi katliamlarının davalarında olduğu gibi göstermelik yargılamalar yapıldı. Katliamın gerçek sorumlularına ve planlayıcılarına hiç dokunulmadı” dendi.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen ise Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Bugün o öldürülen, katledilen insanların mezar yeri belli değil; bu, yargıya da yansıdı fakat hiçbir sonuç alınamadı” dedi. Özen, çözümün olaylarla yüzleşmek olduğunu belirtti.