CHP Koronavirüs Danışma Kurulu’ndan çağrı: En az 14 gün tam kapanma şart

Yayın tarihi: 12 Aralık 2020 Cumartesi 5:55 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2020 Cumartesi 5:55 pm

İktidarın şeffaflıktan uzak olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Koronavirüs Danışma Kurulu, en az 14 günlük tam kapanma çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Koronavirüs Danışma Kurulu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybeden sayılarının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladıklarından 2 buçuk kat fazla olduğu belirtildi.

ANKA’da yer alan habere göre kurul, derhal ‘Aşılama Acil Durum Eylem Planı’ hazırlanması gerektiğine dikkat çekti ve “en az 14 günlük, ideal olarak 28 günlük tam kapanma uygulanmalı” çağrısı yaptı. Kılıçdaroğlu, işini kaybeden, işyerini kapatmak zorunda kalan herkese “doğrudan gelir desteği verilmesi gerektiğini” vurguladı.

“EN AZ 14 GÜN TAM KAPANMA”

CHP Genel Merkezi’nde çalışmalarını yürüten kurul, Sağlık Bakanlığı’nın mart ayından 10 Aralık 2020 tarihine dek koronavirüs sebebiyle 15 bin 751 yurttaşın vefat ettiğini raporlamış olmasına rağmen aynı dönemde 11 büyükşehir ve 9 il belediyesinde COVID-19 ve bulaşıcı hastalık sebebiyle 29 bin 669 yurttaşın vefatının kaydedilmiş olması “iktidarın şeffaflıktan uzak olduğu” yönünde değerlendirildi.

Koronavirüs ve bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybeden sayılarının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladıklarından 2 buçuk kat fazla olduğu tespiti yapıldı. Kurul, derhal ‘Aşılama Acil Durum Eylem Planı’ hazırlanması gerektiğine dikkat çekerek, aşıya erişim ve hızla uygulanması konusunda detaylı bir yol haritasına ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. Kurul, “en az 14 günlük, ideal olarak 28 günlük tam kapanma uygulanmalı” çağrısı yaptı.

“ESNAFA KİRA, İŞSİZE GELİR DESTEĞİ”

Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, zor durumda olan on binlerce esnafa ve milyonlarca çalışana sosyal devlet sorumluluğu ile çare üretilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Esnafa kira desteği verilmeli. İşsiz kalan yurttaşlarımıza hak ettikleri gibi İşsizlik Sigorta Fonu’ndan gelir desteği verilmeli. Ücretsiz izin uygulamasına son verilerek pandemide işyeri kapatılan tüm çalışanlara ücretli izin imkanını devlet doğrudan gelir desteği ile sağlamalı. Ödeme zorluğu yaşayan tüm yurttaşlarımıza en az bir ay için ücretsiz su, elektrik ve doğalgaz sağlanmalı. Borçla değil, IBAN numarası göndererek değil; doğrudan gelir desteği vererek halka ulaşmalı. Kaldı ki ülkeyi yönetenler, İl Hıfzıssıha Kanunu’na göre, izolasyona tabi olan yurttaşların iaşe ve temel harcamalarını karşılamak zorundadır. Biz bugün iktidar olsaydık, bunların hepsini yapardık.”

“EN AZ 150 MİLYON DOZ AŞIYA İHTİYAÇ VAR”

Danışma Kurulu, en az 150 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu, iktidarın bugüne kadar Çin’den 50 milyon doz aşının geleceğine dair yaptığı açıklamaların salgının kontrol altına alınması için yeterli olmayacağını, ihtiyaç duyulan aşı miktarına erişilmesi için iktidarın başka aşıların temini yoluna gitmesi ve daha hızlı davranması gerektiğini söyledi.

Kurul, tüm bilim insanlarının da ifade ettiği gibi faz 3 sürecinden geçmiş, biyogüvenlik testleri yapılmış ve etkinliği ispatlanmış tüm aşıların halk sağlığı açısından önemine vurgu yaparak, bu koşulları sağlayan aşıların hızla yapılmasını desteklediklerini açıkladı.

CHP: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı; kabine istifa etmelidir