CHP gerçek işsizlik sayısını açıkladı!

Yayın tarihi: 15 Ocak 2019 Salı 11:18 am - Güncelleme: 15 Ocak 2019 Salı 11:18 am

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in Ekim ayı için resmi işsizlik oranını yüzde 11.6 olarak ilan ettiğini belirterek, “Gerçek işsizlik oranı yüzde 17,1’e, gerçek işsizlik sayısı ise 7 milyon kişiye ulaştı. Uyarıyoruz, bu kadar hızlı işsizlik artışının sonu hayırlı değil” dedi.

Erdoğdu TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, AKP’nin işsizlik sorunuyla baş edemediğini ifade ederek şunları söyledi:

“İş bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanları göz önünde bulundurduğunuzda gerçek işsizlik oranının yüzde 17,1 olduğu görülüyor. Bunlara zamana bağlı eksik istihdam edilenleri de eklediğinizde oran yüzde 18,2’ye çıkıyor. Kangrene dönüşmüş işsizlik sorunuyla AKP baş edemiyor. Hem kadınların hem de erkeklerin işgücüne katılım oranının bir önceki aya göre azaldığı görülüyor.  1 yıl ve daha uzun süredir işsiz olanların sayısı 17 bin kişi artarak 840 bine yükseldi. 1 milyon 613 bin kişi 2 aydır işsiz ve iş arıyor. Durgunluk ve kriz ortamı, güvencesiz istihdam biçimlerini teşvik ediyor. Zamana bağlı eksik istihdam ve yetersiz istihdam edilenlerin sayısı Ekim ayında 1 milyon 100 bini geçmiş durumda.”

Tarımsal istihdamın önemli bir kısmını ücretsiz aile işçilerinin oluşturduğuna dikkat çeken Erdoğdu,  Ekim ayında bir önceki aya göre 188 bin kişi, bir yıl öncesine göre ise 131 bin kişilik bir azalmanın söz konusu olduğunu bildirdi. Tarım üretici fiyatlarının artmasının, yani tarımsal üretimin maliyetlerinin artması ile üretime devam etmeyenlerin sayısının daha da artmasının muhtemel olduğunu kaydeden Erdoğdu şöyle devam etti:

“İstihdam ve işsizliğin sektörel dağılımı da korkutucu sonuçlar veriyor: Tarım sektöründe istihdam 1 yıl içinde 187 bin kişi azalmış durumda. Ancak inşaat sektöründe durum çok daha kötü görünüyor. İnşaatta bir yıl içinde 243 bin, 1 ay içinde 62 bin kişi işini kaybetmiş. Turizm sezonunun kapanmasıyla birlikte konaklama, yiyecek ve içecek hizmetlerinde de 90 bin kişilik azalma olmuş. Son bir yıl içinde idari ve destek hizmetleri alanında çalışan 700 bin kişi işini kaybetmiş.”

ÜÇ GENÇTEN BİRİ EVDE OTURUYOR

15-24 yaş arasındaki 2 milyon 900 bin gencin evde oturduğunu, 2019 Türkiye’sinde hala kendini okuryazar olarak ifade etmeyen 227 bin gencin bulunduğunun altını çizen Erdoğdu, , “1 milyon 300 bin üniversite mezunu da işsiz. 20-30 yaş arasında her üç gençten biri evde oturuyor” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin orta uzun vadede gördüğü “köpüklü büyüme”nin iş ve istihdam yaratmadığı için işsizliğin düşmediğini anlatan Erdoğdu, “Aslında sorun yabancı sıcak paranın Türkiye’ye borç olarak gelmesi ve bu borç ile yapılan ithalata bağımlı bir ticari büyümeydi. Şimdi sıcak para çekildi, kur yükseldi, ithalat durdu ve ithal ara malı ile üretim yapan imalat sanayindeki duraklamayı da dün sanayi üretim endeksindeki gerilemede gördük. Üretimde düşüş ve işsizlikte artış sarmalı, kısa orta vadede Türkiye’yi teslim alacak” dedi.

GEÇİCİ TEDBİRLER DE ÇARE OLMUYOR

AKP’nin krizi yönetemediğini, yurttaşların hayat standardının yüksek enflasyon ve faiz altında hızla düşerken, yurttaşların çalışma hayatında da darbe yediğini vurgulayan Erdoğdu,  AKP iktidarının artık geçici tedbirlerle dahi işsizlik artışını engelleyemediğini söyledi.  Sadece son 3 ayda işsizlik sigortasına başvuran işsiz sayısının 587 bine ulaştığına işaret eden Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Son 6 ayda işsizlik sigortasına başvuranların sayısı ise yaklaşık bir milyon oldu. Ancak katı hak kazanma koşulları, işini kaybeden emekçilerin işsizlik ödeneğinden yararlanmasını engellemeye devam ediyor. Son altı ayda işsizlik sigortasına başvuranların yüzde 37’si, yani yaklaşık bir milyon işsizin yalnızca 360 bini işsizlik ödeneğinden yararlanabildi. Aralık ayında ise işsizlik sigortasına başvuran 211 bin işsizin 72 bini ödenekten yararlandı. Çifte prim koşulu nedeniyle işini kaybedenlerin önemli bir bölümü işsizlik sigortasına başvuru bile yapmıyor. TÜİK işgücü istatistikleri ve İŞKUR işsizlik sigortası verileri birlikte değerlendirildiğinde, resmi işsizlerin yalnızca yüzde 12’sinin işsizlik ödeneğinden yararlanabildiği görülüyor. İş bulma ümidi olmayanlar, mevsimlik çalışanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanları da içeren gerçek işsiz sayısı dikkate alındığında ise işsizlik ödeneğinden yararlananların oranı yüzde 7,5’e düşüyor.”

İşsizlik sigortasına yapılan başvuruların geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 80’lik bir artışın söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğdu,  “Kriz derinleşiyor, krizin sorumluları halka yalan söyleyerek durumu geçiştiriyor. Uyarıyoruz, bu kadar hızlı işsizlik artışının sonu hayırlı değil. Kamusal istihdam projelerine ve akılcı bir teşvik ve yatırım modeline geçiş gerekiyor. Halka yalan söylemeyen, gerçekler üzerinden hareket eden bir kriz yönetimi anlayışına ihtiyaç bulunuyor” diyerek açıklamasını tamamladı.