CHP: Erdoğan seçim öncesi para bulmak için oradan oraya koşturuyor

Yayın tarihi: 20 Eylül 2022 Salı 6:41 am - Güncelleme: 20 Eylül 2022 Salı 6:41 am

CHP Sözcüsü Faik Öztrak “Erdoğan, seçimden önce para bulmak umuduyla; oradan oraya koşturup duruyor” dedi.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertük’ün haberine göre; Balkan ziyareti sonrası “Birçok dost ülke desteklerini veriyor. Onlardan borçlanmamız Merkez Bankası olarak güçlenmemize neden oluyor” açıklaması yapan Erdoğan, cumartesi günü Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi için Özbekistan’a gerçekleştirdiği ziyaretin sonunda “Çalışıyoruz, çalıştığınız zaman para da geliyor” dedi. Hangi ‘dost ülkeler’in borç verdiği ve Merkez Bankası’nın rezervlerine nasıl katkı sağladığı merak konusuyken CHP Sözcüsü Faik Öztrak da Erdoğan’ın, iki yıl önceki “Borç alan, talimat alır” ifadelerini hatırlatarak, “Borç aldınız şimdi neyin emrini alıyorsunuz” diye sordu.

Türkiye’de son 3 yılda 800 bine yakın taşınmaz ipotek edildi

Son dönemde yurt dışından finansman arayışı içine giren Türkiye’nin Merkez Bankası’nın kasasında 9 Eylül itibarıyla 113.6 milyar dolar brüt rezerv, 14.1 milyar dolar net rezerv bulunuyor. TCMB’nin yurt içi ve yurt dışı bankalardan swap ile belirli bir süre ödünç aldığı döviz ve altınlarla birlikte ise elde edilen swap hariç net rezervi eksi 52.5 milyar dolar seviyesinde. Temmuz 2022 verilerine göre, net hata noksan hesabına 5.5 milyar dolarlık giriş olurken 7 ayda oluşan net hata noksan kalemi ise 24.4 milyar dolar. İlk 7 ayda 36.7 milyar dolarlık cari açığın yüzde 66’sı net hata noksandan karşılandı. Dünyanın da dikkatini çeken kaynağı belirsiz para girişindeki artışlara ilişkin Financial Times’ta da bir analiz kaleme alınmış, büyük sermaye akışına işaret edilen makalede bu akışın cari işlemler açığına önemli bir destek sağladığı tespiti yer almıştı.

SEÇİM ÖNCESİ TELAŞ

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, kaynağı belirsiz para girişine ilişkin “Bu büyüklükte bir kaynağı belirsiz para girişiyle tarihimizde ilk kez karşılaşıyoruz. Bu paralar kimin parası? Ne kadar güvenilir” diye sordu. Öztrak, “Ne diyordu Erdoğan? Borç alan emir alır. O halde biz de kendisine şimdi soruyoruz. Birkaç milyar dolar için ülkemizin hangi menfaatlerini peşkeş çekiyorsunuz” dedi. “O sözde dostlardan alınan kısa vadeli borçlar yani swap’lar düşüldüğünde Merkez Bankası rezerv hesabı net 52 milyar 457 milyon dolar açık veriyor” diyen Öztrak, “Bu nedenle Erdoğan, seçimden önce para bulmak umuduyla; oradan oraya koşturup duruyor” diye konuştu.

Rusya’dan para geldi Merkez Bankası dipten döndü