CHP emekli maaşları için harekete geçti

Yayın tarihi: 26 Aralık 2022 Pazartesi 5:00 pm - Güncelleme: 26 Aralık 2022 Pazartesi 5:01 pm

Asgari ücretin 5 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından CHP, emekli maaşları için harekete geçti. TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, emekli maaşlarının net asgari ücret seviyesine çıkarılması talep edildi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde işçi temsilcilerinin yer almadığı masada yaptığı açıklamada 2023 yılında uygulanacak asgari ücret miktarını duyurdu. Erdoğan, net asgari ücretin 8 bin 500 liraya yükseltildiğini belirtti.

Yeni asgari ücretin duyurulmasının ardından CHP, emekli maaşlarının net asgari ücret seviyesine çıkarılması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasını taşıyan teklif, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngörüyor.

Teklifle, emekli aylıklarının da net asgari ücret seviyesine yükseltilmesi, işçi emeklilerinin toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanabilmesi, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylık ve gelir artışlarında milli gelirdeki artıştan pay alabilmeleri hedefleniyor.

TÜED Başkanı emekliler için istenen zam oranını açıkladı!

“ZAMLAR BAŞ EDİLEMEYEK DURUMDA”

Teklifin gerekçe kısmında, AKP’nin yanlış ekonomi politikaları sebebiyle yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığının tahammül edilemeyecek düzeye tırmandığı yer aldı.

TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 80’i aştığı, elektrik, doğal gaz ve su faturalarının arttığı, konut kiralarının ise baş edilemeyecek seviyelere ulaştığı belirtildi

“EMEKLİLERE BORCUMUZDUR”

Gerekçede, “Bu sorunlar karşısında AKP etkili önlemler alamamış, özellikle emeklileri açlık sınırının çok altında bir gelirle yaşamaya mecbur bırakmıştır. Bu tablonun tersine çevrilebilmesi için emeklilerin aylık gelirleri ile bayram ikramiyelerinin iyileştirilmesi emeklilere borcumuzdur.” ifadeleri yer aldı.