Che Guevara’yı öldüren Bolivyalı asker yaşamını yitirdi

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 12:18 am - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 12:18 am

Küba Devrimi’nin önde gelen isimlerinden Ernesto Che Guevara‘yı öldüren Bolivyalı asker Mario Teran 80 yaşında hayatını kaybetti.

Küba Devrimi’nin öncülerinden Ernesto Che Guevara’yı öldüren silahın tetiğini çeken asker Mario Teran’ın uzun bir hastalık döneminin ardından öldüğü açıklandı. 1967 yılında Che’yi yakalayan grubun başındaki emekli General Gary Prado’nun infaz emri vermesinin ardından bölüğün çavuşu olan Mario Teran’a infaz görevi verilmişti.

1967 yılında Bolivya askerleri, Che Guevera’yı yaralı halde yakaladı. İnfaz görevi verilen Teran o gün hakkında “Hayatımın en kötü anıydı. Che’yi çok çok büyük gördüm, gözleri parlıyordu. Üzerime geliyor gibi hissediyordum. Gözlerini bana sabitlediğinde başım döndü. Bana ‘Sakin ol ve iyi nişan al, yalnızca bir adam öldüreceksin” dedi. Kapıya doğru bir adım geri attım, gözlerim kapadım ve ateş ettim” diyerek anlattı.

Che Guevara’nın biyografisinde Teran’ın ilk atışında ıskaladığını ancak daha sonraki atışlarında Che’yi göğsünden vurduğu anlatılır.

Güldür Güldür’de Che Guevara skeci