Charlie Hebdo’nun karikatürleri Hamaney’i sinirlendirdi

Yayın tarihi: 5 Ocak 2023 Perşembe 8:43 am - Güncelleme: 5 Ocak 2023 Perşembe 8:43 am

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’da İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolara destek için ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney hakkında yayımlanan karikatürler nedeniyle Fransa Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İran’da Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolara tüm dünyadan destek geldi. Fransız mizah dergisi Charlie Hedbo’da da İran’daki protestolara destek için başlatılan yarışmaya katılanların kaleme aldığı birçok Hamaney karakterine dergide yer verilmişti.

Bunun üzerine çarşamba günü İran Dışişleri Bakanlığı, Fransa Büyükelçisi Nicolas Roche’nin bakanlığa çağrıldığını duyurdu.

“İRAN FRANSIZ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR”

“Fransa’nın ifade özgürlüğü adı altında Müslüman ülke ve halkların kutsalına hakaret etme hakkı yok” diyen İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, “İran, Fransız hükûmetinin açıklamasını bekliyor ve bu Fransız yayını kınamasını istiyor” ifadelerini kullandı.

7 Ocak 2015’te radikal İslamcı teröristler, Hazreti Muhammed’i resmettiği gerekçesiyle Charlie Hebdo ofisini basmış; 12 kişiyi öldürmüş ve 11 kişiyi yaralamıştı.

İran’da Mahsa Amini protestolarına destek veren oyuncu serbest!